diumenge, 11 de març del 2018

Tot per guanyar

Foto d'un altre partit 
Ahir l'Artés de la canalla jugava contra el Súria. L'àrbitre, com en molts d'aquests partits, no era especialment bo ni dolent. Alguna errada va tenir. Segurament la que el va descentrar més, va ser quan despistat estava a punt de xiular unes mans dins l'àrea com a falta amb tanca. Tot i això va rectificar i va xiular penalti. No sé si ho era o no. No vaig veure la jugada. Ara, ell es va adonar del seu lapsus i segurament es va posar nerviós.
Poc després, en una altra falta, ara a l'àrea de l'Artés, va xiular lliure indirecte. Van xutar i la pilota va sortir. Per tant, va xiular tir de porteria. Tot i això, per rebots fora el camp i un forat a la xarxa la pilota va acabar a dins de la porteria. L'àrbitre, en veure que el porter l'agafava de dins i que potser s'havia equivocat de nou, tot i que tothom anava a seguir la jugada, va rectificar i va xiular gol.
Tothom es va sorprendre. Tots els nens, d'un i altre equip. Els comentaris eren clars. La pilota havia entrat per fora, però donava gol.
Malauradament això va portar a aquells crits i comentaris tan odiosos que se senten als camps. De vergonya aliena. Ara bé, el que potser em va indignar més, a part de la cridòria general i el desconcert dels pobres sagals, va ser l'actitud de l'entrenador del Súria. Conscient que no havia estat gol, més tard comentaria que anava pel penalti xiulat en contra, va callar. No va tenir cap gest. I després parlen d'escola de futbol. Potser per un marcador ajustat, 2 a 3 o per un tarannà competitiu equivocadament entès, però ahir, el missatge que va donar als seus jugadors va ser clar, tot per guanyar. Malgrat sapiguem que no està bé, que hi ha un error i a sobre en fem bandera. És la picaresca d'aquest país i això es transmet als infants. No sé què hagués fet l'entrenador de l'Artés en cas contrari, el que sí que sé, és que per part meva, si hagués actuat de la mateixa manera, tard o d'hora li hauria dit. Perquè abans que un resultat, són les persones que formem.
Si en un partit d'infants que val el que val, s'aprofita de l'error d'altres per guanyar, què no farem quan ens hi juguem interessos propis. Ja a l'anada van aconseguir la victòria gràcies a que l'àrbitre d'aleshores va fer sortir un jugador a cordar-se les sabates fora. Un sagal de 9 anys. Moment de superioritat que van aprofitar, esperonats per l'entrenador, per marcar.
És una llàstima. Ahir era un bon moment per donar una gran lliçó de vida i treballar per un món millor. Si més no, amb el meu fill en vam parlar i ho vàrem veure igual.


4 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Bona tarda, des del centre d'esports Súria, no recolzem el tot per guanyar que s'apunta en aquest escrit. Sergi, no se si parles en nom de pares, del club de l'Artes,...pero des del Centre d'Esports Súria, i jo com a president, garantim que l'actitud que transmetem als nostres entrenadors i que volem transmetre als jugadors, és que el futbol és un esport d'equip i on ha de prevaldre els respecte, cap als companys, rival i àrbitratge. No és una tasca fàcil, l'ambient extern al terreny de joc en moltes situacions no ajuda. No apoiem en cap moment la frase de Tot val per guanyar, no entra dins del vocabulari del club. Si l'actitud per part nostre ha estat callar veient un gol "il·legal" demanem disculpes i actuarem al respecte, però tampoc podem acceptar que es parli dels nostres valors sense coneixe'ls de primera ma ni sense estar inmers en la feina que dia a dia fan entrenador, coordinados i la junta. Molts cops és difícil poder ajudar davant de certes circumstaicies i actuacions arbitrals, a qui des d'aqui agraeixo la seva tasca difícil en molts moments i que entre tots hem de facilitar. Creiem que entre tots, des de clubs fins federació, hem de trobar eines per que els protagonistes siguin els nanos que juguen i no decisions arbitrals ni actituds del public en la majoria dels casos pares dels nens que haurien de ser els principals protagonistes.

Sergi ha dit...

Salut,
En cap moment parlo que sigui un principi de club, sinó que crec que més aviat parlo d'actituds personals. Com bé dius no conec el club i no el jutjo pas, només faltaria, prou complicat és tirar endavant una entitat. De fet també parlo de vergonya aliena dels crits referint-me a tots els crits. Senzillament, em va sorprendre l'actitut de l'entrenador.

Anònim ha dit...

Però seria just possar més detalls que t'has deixat. Com l'actitud amenaçadora del entrenador i del delegat del Artes al finalitzar el partit. També t'has deixat el detall del gol legal del Súria que el àrbitre no va donar. Un altre detall que t'has descuidat és que durant el partit tant el delegat com l'entrenador del Artes van entrant al camp reclamant penal fins que van aconseguir que el àrbitre dones penal segurament perquè es sentia amenaçat.

Si expliques els detalls del partit hi has de explicar tot i no tant sols escombrar cap als teus interessos

Salut