dissabte, 17 de març del 2018

Intercanvis escolars

 Ahir va marxar la mainada de la Bressola de Prada de Conflent. 42 nins i nines que han estat des de dimecres a casa de famílies de nens i nenes de Monistrol de Calders i Mura. Tres dies en que aquests infants del nord han conviscut amb infants del sud. Que han descobert que tenen algunes coses diferents. Un parlar menys central, amb mots que són, sovint, fàcilment reconeixibles però alhora poc usats. Un català d'allà. Un català que si bé no en saben el nom, el veuen un xic diferent però proper i que cal fer la remarca que és el rossellonès. Però sobretot han descobert que tenen moltes coses en comú. Algunes per ser infants. Tots els infants d'arreu s'assemblen, els agrada jugar, riure i abraçar-se i d'altres per ser catalans. Perquè a la Catalunya nord, les tribulacions del sud també els arriben i coneixen la capital i comparteixen tradicions. Alhora, se senten, molts, lligats a una identitat. A una manera de ser. 
Durant tres dies, nens i nenes de Prada han estat els altres fills dels d'aquí. Els han cuidat com si fossin els seus i a l'escola hem anat plegats com si fóssim un. Jugant tots plegats, rient, patinant sobre gel, explicant-nos anècdotes, convivint,  coneixent com viuen els nostres amics de Pirineus enllà. 
Ahir vàrem cloure la primera part de l'intercanvi. Cap al maig nosaltres anirem a Prada. A conèixer la seva realitat, a retrobar-nos amb aquests amics del nord que ens han deixat uns instants tan dolços que en acomiadar-nos ens emocionàrem.
És una activitat que he fet molts cops i que penso que val molt la pena de fer i per molts motius. 
D'entrada obre les mires dels infants. Els fa ser oberts a d'altres realitats, que semblen llunyanes però que realment són properes. Ajuda a reconèixer el país. A veure'n les diferències i similituds d'un extrem a l'altre. Facilita que els infants es relacionin amb d'altres nens i nenes de manera franca. Els ajuda a ser autònoms i alhora acollidors. I molt més. Molts més motius que fan d'aquesta activitat una activitat molt preuada.
És cert que cal creure-hi, perquè requereix d'un esforç suplementari per part de tothom. De mestres, famílies i infants, però allò que se'n treu, supera amb escreix tot allò que s'hi aboca i el record durarà sempre.