divendres, 22 de juliol del 2016

Que això de Monistrol no sigui una qüestió... líquida...

A Monistrol de Calders ha passat una cosa ben curiosa. Els dos grups de l'oposició, Convergència i ERC, han desplaçat a l'equip de govern, la CUP. Dic curiós, perquè l'equip de govern, governava, valgui la redundància, amb minoria, tres regidors per dos de cada un dels grups de l'oposició, i per tant, qualsevol decisió que prenguessin, havia d'estar forçosament consensuada, ja que en cas contrari, els podria passar com a Ca l'Espardanyer, que una proposta de l'equip de govern no va ser acceptada i l'oposició la va tombar. Per tant, l'oposició hi tenia molt a dir, si volia.
Ara  fa unes setmanes, es varen unir per fer una moció de censura. Una moció, que en comptes de concretar els motius pel rebuig a l'equip de govern, parla d'una cosa tan imprecisa i etèria com "el tarannà de l'equip de govern... ", sense explicitar el perquè d'aquesta mesura tan dràstica. Podrien haver concretat que no els agradaven les escultures que havien escampat per tot el poble, que odiaven el  mercat setmanal, que temien la futura enquesta de l'acció de govern, que avorrien el camp d'arqueologia, que no els agradaven les obres al consultori, que trobaven nefasta la seva implicació en el teixit associatiu... o vés a saber què, però en comptes de dir un motiu plausible, res. Al contrari, moltes de les accions del nou equip de govern, seran seguir l'estela deixada pels cupaires.


Per tant, per què els avien? Per què una decisió tan impopular, com es va veure el dia de la moció?
Segurament la resposta és de més amunt. Dels partits, però no crec pas que sigui perquè la CUP va tombar els pressupostos al Parlament, que podria ser, però és massa fàcil, crec que es deu més a la bel·ligerància de l'antic alcalde, el Ramon, amb el tema de la contaminació de la riera de la Golarda, del riu Calders, perquè aquella aigua, la nostra aigua, ve d'un poble, Moià que hi té molt a dir en política. Té molt de pes.
És veritat que l'ACA diu que els episodis puntuals de contaminació de l'aigua, d'amoni a Calders, no es poden atribuir exclusivament a l'EDAR de Moià, però també diu, i en això es passa més de puntetes, que la depuradora de Moià està saturada de càrrega i cabal. A més aquesta no està dissenyada per eliminar amoni i altres contaminants detectats. Això vol dir que una part de la contaminació, sí que ve d'allà dalt. Ara sembla que després de totes les polèmiques, mocions i articles, sí que han pres alguna mesura correctora com recirculacions de cabals i controls més estrictes per part de l'Ajuntament. A més, la Diputació acabarà fent l'ampliació. No sé si hi tindrà res a veure l'alcalde diputat, qui ho sap.
En el que sí que hi veig relació i això, veient la manca d'arguments municipals per fer saltar un govern amb el risc que això comporta si no s'explica bé i no hi ha raons de pes per fer-ho, és que la decisió, més que municipal, és una decisió d'un o dos esglaons més amunt. De partit i com deia abans, no pels pressupostos sinó per l'aigua, per exemple i així, si salta l'alcalde combatiu de Monistrol, poble termenal amb Moià, la pressió de com n'està d'emmerdada la riera és dilueix i qui dia passa any empeny i un maldecap menys.