dijous, 18 de febrer del 2010

Val més prevenir que avisar


Fum de l'incendi d'Agramunt ( 07/2009 ) arribant a Calders

S'acaba d'iniciar la selecció de personal pel PVI, el Pla d'Informació i vigilància contra Incendis forestals. La idea és tenir en època de màxim risc d'incendis, diferents informadors que recorrin el territori amb 4 x 4, tot vigilant per si veuen columnes de fum i alertant al control de bombers en cas d'emergència.
D'entrada no és una mala idea, ja que pot servir per dissuadir possibles piròmans, alhora que poden avisar de columnes de fum en cas de produir-se. Ara bé, aquest pla potser va coix i m'explico.
Si l'únic que fem és augmentar el nombre de bombers i material, netegem camins per a poder accedir ràpidament als incendis i tenim personal que vigila les hores de màxima insolació, podrem aturar certs incendis, segur, però no els evitarem.
Ara veiem què pot passar gràcies, i agraeixo el seguiment mediàtic no la desgràcia humana, a tot el rebombori d'Horta de Sant Joan, ja que malgrat tots els mitjans disponibles i els professionals ben preparats, quan un foc és virulent i té combustible, no hi ha qui l'aturi, ni els professionals.
Cal doncs, una veritable tasca de prevenció, prioritzant la neteja de l'entorn natural per tal de que no hi hagi tanta matèria combustible, perquè a molts indrets, bruts com estan els boscos, si se n'encenen dos o tres alhora, fet gens inusual, no hi haurà qui ho aturi. És veritat que des de l'incendi del 2003 a Sant Llorenç se n'ha après molt i s'ha invertit molt en extinció, però no en prevenció, la mare dels ous.
Ara doncs és el moment, ara que no hi ha risc d'incendis cal invertir en la prevenció, ja sigui subvencionant ramats que pasturin pels boscos, ja sigui fent plans d'ocupació per netejar el bosc o el què calgui, i segurament, si tenim el bosc net, potser no passarem un altre estiu amb l'ai al cor o si més no l'extinció serà menys dificultosa.