dijous, 11 de febrer del 2010

Dictat de català


Fent pinya a Perpinyà

D'aquí a uns dies, el dissabte sis de març a les tres de la tarda, es torna a fer el dictat de català a Perpinyà. Un acte reivindicatiu que es fa cada any i que aplega centenars de persones, algun any s'arriba al miler, per mostrar la vigència, malgrat els atacs, de la llengua catalana a l'estat francès.
L'acte, iniciat el 2000, vol mostrar la fortalesa de la nostra llengua després que l'u d'abril del 1700, el rei de França Lluís XIV, un altre maleït Borbó que també era Comte de Barcelona, pronuncià la cèlebre frase l'usage du catalan répugne et est contraire à l'honneur de la nation française o altrament dit, l'ús del català repugna i és contrari a l'honor de la nació francesa, tot prohibint-ne l'ús.
És una jornada lúdico-reivindicativa, es veu que els catalans per reivindicar hem de fer festa de les desgràcies, on el què importa no és el número de faltes que es cometen, sinó la capacitat de concentració de l'acte. Vaja, que malgrat les prohibicions dels successius governs gavatxos, el català encara és present i així es veu amb la gran quantitat de participants de totes les edats i procedències, sent a més una bona excusa per visitar Perpinyà la Fidelíssima.