dilluns, 9 de gener del 2017

Aprofitant l'entorn

Temperatura del gel després de tirar-hi sal
Tinc la sort de treballar en un entorn privilegiat i que sent pocs els infants, podem sortir quan volem. 
Aquest matí una nena ha comentat que, a tocar de l'escola, a un gorg que hi ha, s'havia format molt gel i que aquest estava preciós.  Davant d'aquest comentari, no podíem fer altra cosa que anar-hi.
A la tarda doncs, amb quatre estris, uns quants termòmetres, metres i quelcom per anotar dades, hem marxat cap allà i tot i que no estava massa gelat, el riu tenia trams ben blancs, sí que estava preciós. 
En dies com aquest, que pots viure intensament la natura, els seus canvis, la seva acció, és agradable tibar del fil d'aquesta i anar treballant aspectes que d'altra banda veuries només teòricament i no només això, sinó que pots experimentar i treballar aspectes in situ, que potser serien més complicats de veure a l'aula sense les condicions adequades. 
Hem pres la temperatura ambient, de l'aigua i del gel. Hem fet hipòtesis. Hem aventurat raonaments i a més de sorprendre'ns pel resultat, l'aigua del gorg estava més calenta que no pas la temperatura ambient, hem pogut experimentar perquè es tira sal a les carreteres així com parlar de l'entropia, els canvis d'estat o bé la formació d'estalactites i estalagmites. 

 

Sortir al bosc, si tens clar l'objectiu i saps aprofitar allò que la natura t'ofereix -reconec que encara em falta molt per aprendre però s'intenta- és la millor escola que hi ha, perquè allò que es viu en pròpia pell, és més difícil d'oblidar i potser més fàcil de comprendre, i per sobre de tot, és molt divertit.

3 comentaris:

Eladi Martínez ha dit...

Enhorabona, Sergi, en moments com aquest em fas una mica d'envejeta... de la sana, és clar...
Bon any!
Eladi

Sergi ha dit...

Gràcies... Igualment!

Toni ha dit...

Si t'explico com és el meu entorn de treball, encara et sentiràs més privilegiat, De tot això que expliques se'n diu ser resolutiu.
La popularitat de la vostra escola no crec que vingui per l'entorn, segurament és perquè has / heu sabut donar-hi el que hi faltava i de ben segur el que els més menuts i les famílies necessitaven.
I així és com hauria de funcionar tot, que a cada lloc i hi hagi la gent adequada i competent per fer funcionar les "coses". (Parlo d'hospitals, també escoles, i tantes i tantes altres coses.)
Salut