dimarts, 7 de juliol del 2015

Foc a tocar de Calders

Mirant l'helicòpter de control, amb el foc
 ja apagat, brut, cansat i ple de líquid
  retardant després de la dutxa de l'avió...
Avui hi ha hagut un incendi a tocar de Calders. A Vista Pirineu, el primer de l'estiu. Cap a les sis, una columna espessa de fum, grisa i compacte, s'elevava a tocar del poble, a la carretera que porta a Artés. Allà, a part d'algun camp escadusser, el terreny és força arbrat, amb pi blanc ressec i sotabosc espès i a tocar, creuant la carretera, les cases de Vista.
Sempre passa el mateix. Un cop es detecta una columna de fum, per cert que els del pla de vigilància diria que encara no n'han cantat cap, però segurament es deu perquè la gent del territori aquests dies calurosos està molt a l'aguait i els passa al davant, surt gent d'arreu a donar un cop de mà. Això és una de les primeres coses que es fan visibles en un poble a l'estiu, quan hi ha foc. D'arreu surt gent per donar un cop de mà amb el que pot i avui, com no pot ser d'altra manera, divisat el fum gent a punt i no només del poble sinó de tot el territori. Fins i tot gent de pobles allunyats trucaven per si calia el seu ajut. Per sort no ha calgut.
Un parell d'hores més tard el foc s'ha donat per apagat, gràcies a l'acció dels membres de l'ADF, els bombers i de les dotacions aèries que ara encara estan ocioses i poden atacar el foc amb força efectius.
Avui ha estat, segurament, una punta de cigarreta. El foc s'ha iniciat ran de carretera i és que de fet, cal ser ben ruc o mala persona, per llençar la cigarreta per la finestra amb aquesta calor, però és clar, de ruc i de senyor se n'ha de venir de mena i encara avui, malgrat els avisos i les recomanacions, n'hi ha força que no arriben més enllà i llencen la cigarreta fora del cotxe. Però també és el país que tenim, gent més preocupada de la neteja del seu cotxe que de l'estat del territori i amb això hem de jugar.