dissabte, 30 de gener del 2010

Si no puc escollir, usaré Internet i a piratejar.

Aquest dilluns està convocada una vaga per part del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, per mostrar el seu rebuig a la quota de pel·lícules en català.
Aquesta vaga, una tancada de sales de cinema, es fa coincidint amb l'entrega dels premis Gaudí de cinematografia, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, per tal de pressionar la conselleria.
Podríem pensar, si estiguéssim en un país normal, que aquesta vaga respondria a una acció per reivindicar la qualitat del cinema o bé per defensar els drets dels consumidors, però paradoxalment, aquesta vaga es fa sense tenir en compte cap d'aquests criteris. De segur que obeir la llei seria una millora del servei, ja que tothom podria escollir la llengua, amplificant l'oferta, a més d'afavorir la supervivència del català, però el motiu de queixa, visca el negoci, no és millorar el servei i posar-se de la banda dels consumidors, sinó vetllar perquè els beneficis no minvin. I a sobre tenen els nassos d'intentar posar-nos del seu costat, quin cinisme!
Ep, és molt lícit que protestin, però diguem les coses pel seu nom i que no ens enganyin. És una vaga per mantenir un servei mediocre però amb uns bons beneficis i punt.
I jo em pregunto tot pensant en els beneficis, que no veuen pel·lícules a Malta i a Dinamarca i Islàndia i a Bulgària i a ...? I que no sobreviuen els seus cinemes? En aquests països hi ha menys parlants d'aquestes llengües que del català i de segur que tenen cinema en la seva llengua, encara que potser és subtitulat.
Doncs bé, no ho descartem, seria una bona opció, versió original i subtitulat en català, com proposa també la llei. Però és clar, després haurien de doblar-ho de nou per arribar als mercats de parla espanyola i per tant una nova despesa que es volen estalviar.
Així doncs, si fan vaga pels seus interessos, sense tenir en compte els que voldríem cinema en català, fent el longuis a les demandes dels consumidors, a mi que no em vinguin a tocar-me la fibra amb la pirateria. Ens tracten de ciutadans de segona, però ens fan pagar un preu de primera.
Està clar que ells no vetllen per mi, aleshores jo vetllaré per mi. El cinema, mentre no estigui en català, la millor oferta, pirata si s'escau o sinó aquells que com a mínim no fan vaga.
Ja decidiré.

1 comentari:

L'home que posava paraules als sentiments ha dit...

La vaga és una poca-soltada, una resposta estúpida que no diu gaire a favor de qui la promou. I a més et vénen amb aquella cantarella de la pèrdua de llocs de treball per intentar fer pena. Els catalans som un públic important de cinema que no s'ha de menystenir i els anys de bon rotllo amb els distribuidors pràcticament no ens han dut enlloc (les xifres oficials parlen d'un 3% de pel·lícules a les cartelleres). Darrerament he tingut interès d'anar a veure Avatar i Sherlock Holmes i no m'han donat opció. Personalment penso assabentar-me de si els cinmes on vaig habitualment fan vaga o no. Si la fan tenen garantit el meu boicot. I és el que hauria de fer tothom qure tingui una mica de dignitat amor propi. Davant el tancament de sales, boicot. I que tanquin si no els surt a compte.
Una última pregunta: per què no tanquen un dissabte o un diumenge? La cosa tindria més ressó mediàtic. Només és una idea.