diumenge, 21 de febrer del 2016

Ja tenim circuit...

Avui he anat a córrer cap a la roureda de les Tàpies, a tocar del Canadell. Durant tota l'estona, un zumzeig molest m'ha acompanyat. Un so somort que augmentava a mesura que m'acostava cap a la roureda fins a esdevenir força clar, allà, a tocar del circuit del Canadell.
Fa uns mesos, es va fer una reunió entre defensors i detractors del circuit. Va ser una reunió un xic tensa, on la testosterona apareixia de tant en tant, quan un defensor del medi ambient parlava de coses tan "banals" com espais d'interès natural o bé d'aus singulars i la rèplica eren crits guturals a més d'aplaudiments irònics. Entre el públic, més quantiós dels favorables al circuit, també és cert que es va fer una crida a pobles veïns a assistir a l'acte per promoure aquest negoci, cada cop que parlava un detractor d'aquest espai, se l'interrompia i se l'insultava. Mai directament, sempre entre capelletes. Burles i cops de colze. No vull dir res, només relato uns fets que vaig viure allà, com a oient, sense intervenir i fent només d'espectador. És cert que els més bel·ligerants han estat, a part dels motoristes, els negocis propers, amb ofertes més encarades a un turisme de relax i repòs. Un servidor ha intentat mirar-s'ho des del vessant d'un veí de Calders, algú que estima la natura i ha anat a viure al poble per allò que oferia, un entorn agradable i tranquil. 
Fa uns mesos es feren proves sonores. Unes quantes motos varen córrer pel circuit i es mesurà l'impacte sonor d'aquest. En aquella ocasió hi hagué representants de l'Associació de Veïns de la Guàrdia que vetllaren per tal de que es fessin mínimament bé. També és cert que els pilots estaven alliçonats i quan passaven davant del sonòmetre, tenien instruccions d'afluixar la marxa, sense amagar-se'n. Tot i això varen sortir unes mesures correctores gairebé impossibles d'aconseguir. Murs de contenció sonora de més de 12 metres a més de limitar el número de motocicletes. Més endavant es van repetir les proves, però aquest cop, sense cap representant contrari a aquestes, ja que no se'ls informà del dia que es passarien. A més a més, l'empresa que feia l'estudi sonor, era contractada i per tant pagada pel propietari del circuit. No cal fer esment cap a on es decantaren els resultats.
A dia d'avui, ja corren les motos de nou pel circuit, a més de les que volten pels encontorns del poble, tot i que ens digueren que la presència d'un circuit faria disminuir la presència de motos als corriols i no és així. Els corriols en van plens. Davant de casa hi ha un cartell on es prohibeix passar en moto, però res de res. Als pobles som valents. Aquí són valents. L'oest és salvatge i la testosterona marca el camí i si vols un circuit, no pateixis que el tindràs.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El lobby dels fabricants de taps per les orelles controla el país