dilluns, 11 de maig del 2015

Escola Vall de Néspola

Després d'anys funcionant sota el nom provisional d'escola de Mura, l'altre dia es va donar a conèixer el nou nom de l'escola. Per trobar aquest s'ha fet tot un procés participatiu. Primer de tot es va obrir un període de temps en què tothom qui ho volgués podia fer la seva proposta. Passat uns dies, una comissió, formada per representants de pares i mares, equip docent i ajuntament, va fer una tria de noms, en concret cinc. Per fer aquesta tria es van tenir en compte uns criteris abans consensuats.
Un cop seleccionats els cinc candidats - Vall del Montcau, Balma, Estimbarons, Riera de Nespres i Vall de Néspola-  es va fer una exposició amb la tria tot explicant què significava cada nom i per Sant Marc, dia de fira al poble i el dia anterior, es va poder votar. El resultat es va donar a conèixer aquest divendres i a partir d'ara, l'escola de Mura, es dirà Escola Vall de Néspola
És un nom amb un fort pes històric. El “Rio Nespola” banyava les terres del “Valle Nespola” com a mínim des del 903 i aquest és l’únic topònim que es té constància que englobés els termes de Mura, Talamanca i Rocafort. Alguns historiadors sostenen que els termes de Mura, Talamanca i Rocafort, tal com els coneixem ara, eren tots ells coneguts amb el nom de terme de Néspola i que, per tant, els tres castells van compartir un terme comú. Aquest nom, Vall de Néspola, uneix les terres dels tres pobles i és l’únic topònim que ha identificat mai aquests tres pobles junts.
Aprofitant l'esdeveniment es varen fer unes jornades de portes obertes per tal de donar a conèixer el nou espai.
Aquí en deixo algunes imatges.