dilluns, 13 de gener del 2014

La irresponsabilitat dels diputats

Segurament d'aquí uns dies es tornarà a veure una de les mancances del sistema electoral que tenim en forma de disciplina de vot dels partits.Aquest cop seran els socialistes, però altres vegades han estat altres partits els que han jugat al bloc compacte i tothom acatarà les directrius de la cúpula, sense discrepar.
Aferrats al poder
Per tant, si no hi ha fractura en el vot, ni llibertat de decisió, potser no calen tants diputats. Amb un representant per partit amb la representació segons els vots obtinguts n'hi hauria prou i ens estalviaríem una morterada en sous i segurament les sessions serien més lleugeres i productives.
Un dels factors que fa que aquesta disciplina sigui acatada tan estrictament per tothom i sense fer massa escarafalls, és que no hi ha cap diputat que respongui personalment a un grup d'electors i per tant, no han de passar comptes. Si tinguéssim unes llistes obertes i cada diputat fos escollit per una determinada bossa d'electors o per tots i no tingués el lloc assegurat només per ser fidel a la cúpula com un enze més, aquest, obligat a passar comptes amb els seus electors, seguiria més els anhels dels votants i allò que va prometre que no pas les directrius del partit i per tant, les responsabilitats no es difuminarien com passa ara que hi ha barra lliure i els mediocres s'eternitzen.
Però és clar, si cada diputat hagués de guanyar-se el seu lloc i es pogués votar segons la vàlua de la persona i no s'hagués de comprar tot el lot per dues o tres peces que valen la pena, aleshores molts dels que ara s'asseuen a les trones de diputats, segurament faria temps que estarien treballant. Però de debò. Fora del parlament.