dissabte, 21 de febrer del 2015

Mai tindrà prou honors

L'altre dia llegia a un diari que l'alcalde de Tortosa era denunciat per mantenir un monument franquista. De fet em sonava la polèmica i que fins i tot hi va haver cert debat. Alguns són partidaris d'eliminar tot rastre del franquisme, d'altres de donar-li una altra orientació per a no oblidar el que va succeir i encara uns altres, a mantenir-ho tal com està perquè no se n'avergonyeixen del terrible passat viscut.
Amb tot això, vaig recordar una altra manera de fer. Una manera més subtil. Més neta. Menys sorollosa. Calders, com tots els pobles, disposa d'un llibre d'honor on tots els personatges cèlebres que el visiten, estampen la seva signatura. Una manera de recordar aquells que han passat pel poble. No és un llibre massa vell, diria que la primera signatura, a la primera plana -i ara parlo de memòria i podria equivocar-me- és del propi Pere Calders. Bé, era. Perquè fa uns mesos, quan en Pujol ens va visitar, abans de sortir de l'armari, es va portar el llibre a una impremta per afegir-hi una pàgina. Es veu que no semblava idoni que l'antic president, ara actual imputat, signés darrere d'altres personatges tot i que durant el seu regnat diria que no va visitar mai Calders, feu contrari a CiU -si més no a les municipals- i per això de la seva manca d'interès a visitar el poble.
És un petit detall. Si voleu una nimietat, però afegir una pàgina a un llibre que narra la història del poble, se'm fa com si s'afegís una pàgina a un fet històric que volguéssim canviar. Com transformar una realitat que no ens agrada i canviar-la per d'aquesta manera, en un futur, recordar-la diferent tot fent-nos-la a mida. No ho sé pas, però ep! només és una opinió i com totes, discutibles. Esperem que amb les noves eleccions no tinguem més visites i s'afegeixin més pàgines al llibre perquè sinó, serà el primer llibre que en comptes de créixer avall, creixerà amunt. Força poètic per cert.