diumenge, 27 de juliol del 2014

L'únic Pujol bo, és el rom

La diferència entre idolatrar un personatges o bé respectar-lo i admirar-lo és qüestió d'anys i formes. En el primer cas és més freqüent en l'adolescència, quan les hormones vives i eixelebrades no et deixen distingir entre el personatge i els seus fets i et mostres com un gosset esperant la moixaina de l'amo, mentre que el segon cas, més guiat pel raciocini, et permets separar-te d'ell i veure'l amb perspectiva, valorant allò que té de bo i allò que no ho és tant i fent un balanç, el situes en un pla adequat, sempre molt llunyà de la idolatria i reconeixent-li els mèrits malgrat les seves errades humanes, tractant-lo amb cortesia però amb prudència.
Amb la confessió del gran Ioda molta gent es trobarà desemparada. Buida. Perquè malgrat que els obscurs d'aquest personatge s'han cantat i relatat a mil, des del suport que va donar a la mili obligatòria fins al vendre's per un plat de llenties en temes d'autogovern, passant per la baixada de pantalons dels jocs olímpics, no ha estat fins ara que els ha caigut la vena dels ulls als seus acòlits i s'han trobat amb el cul a l'aire. Ara poden passar-se de nou els vídeos on es veuen amb el mestre Ioda. Actes passats fent gala d'un servilisme i piloteig només digne de persones que s'infravaloren i veuen en l'altre només les virtuts i gràcies, lloant un ésser menyspreable i vil, amant del paper moneda i reflexionar sobre el seu paper en tot l'afer.
Per sort, poc a poc aquests grans homes van caient i el tel que cobreix les seves misèries, amagat rere la pàtria que ignoren i utilitzen, sempre embolicat amb boniques paraules i amb llaços d'amistat, s'esquincen i deixen veure que el poder també els ha fet vulnerables. Perquè algú que és de dretes i els Pujol en són molt, l'única fidelitat que tenen és vers els diners i sempre s'apunten al carro guanyador. El seny que ens han fet creure.
El procés passa l'escombra i de moment, s'emporta aquells que semblava que serien perennes i senyors del país, els de tota la vida. Un èxit més del poble en majúscules. Segur que serà un país millor.