dimecres, 3 d’octubre del 2012

L'escola crea independentistes.

Els problemes ens ajuden a pensar. A ser crítics.
Diu l'estrany ministre d'educació, el tal Wert -casualment les seves lletres van seguides al teclat- que l'escola a certs indrets crea independentistes. Vaja, sense citar-ho explícitament -tampoc cal ser molt llarg per entendre-ho, veig difícil una Extremadura  independent- ens parla de Catalunya entre d'altres llocs. I potser sí que té raó. Ara bé, segurament no és pels motius que esgrimeix. Per exemple pel seu temari. Un servidor va estudiar allò que ara volen tornar a imposar i la veritat, in, inde, Independència. Tampoc per la llengua vehicular. Durant anys va ser la dominant i encara ho és en certs llocs. No senyor.
Probablement l'afirmació que fa, tot i voler referir-se als continguts d'allò que s'ensenya i equivocar-se de motiu, és certa en el fons, no en els detalls. L'escola de per si, i en aquest país bàsicament, crea independentistes. Deu crear separatistes. Sobretot si després aquests van a la universitat. Ep,  i no es deu a un adoctrinament, repeteixo. Ni a uns fets històrics, que tenim ben clar que molts són interpretables, no tots, és clar. Tampoc a la llengua que s'usa. Evidentment. L'independentisme avui dia és bilingüe.
El fet que l'escola crei independentistes rau en el fet que l'escola ajuda a pensar. A raonar. A valorar. Obre les ments i fa que els estudiants es preguntin coses. S'interroguin per tot allò que els envolta, des dels animals que veuen al país que tenim. I això, aquesta obertura de ments, aquesta capacitat de reflexió, aquesta visió crítica del món, fa que es plantegin dubtes. Que es crein interrogants i per si sols, gràcies a les eines que serveixen per desxifrar el món, esdevenen plenament i conscient independentistes. Per molts motius. Segurament hi ha tants motius com persones i l'escola, l'únic que fa, és ajudar a pensar en general. A raonar. A relacionar. Després cadascú aplica el raonament a la seva realitat i en treu les conclusions petinents.
Possiblement per això volen crear escoles gueto, escoles d'adoctrinament subvencionades. Ara bé, només que els usuaris d'aquestes escoles arribin a desenvolupar el sentit crític -que els el caparan-, en el sentit de qüestionar-se allò que l'envolta, els sortirà el tret per la culata i estaran subvencionant independentistes.
Per això no s'estan de braços creuats i ja ataquen des de diversos fronts. Avui mateix l'eina que està més en boga és la destrucció i desacreditació de l'escola. Del coneixement. La primera amb les retallades generals en tots els camps, la segona malparlant-ne i restant-li credibilitat, per d'aquesta manera, amb el temps, tenir xais que acatin sense pensar. Sense raonar i a la llarga siguin una bona mà d'obra barata i mecànica. Uns consumistes fidels i conformats.
Per tant, sí que és cert que l'escola crea independentistes però no perquè tingui aquesta finalitat com a horitzó, sinó perquè ajuda a estructurar el pensament i a crear persones reflexives que a la llarga arriben a aquesta conclusió. Si no és que tenen por, interessos o vertigen, és clar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Us heu fixat que el tal qWert és pastat al sinistre amo de la nuclear dels Simpsons? I quants secretaris devots ha de tenir aquest, però els ppsimpsons vesteixen sempre aquells vestits blaus de funcionariot madrileny...

Et segueixo llegint! MDolors