dilluns, 19 d’agost del 2013

Una volta de novel·la


Ahir, amb la Montse, vàrem fer el que podria ser gairebé tot el recorregut de la novel·la "El senyor de Calders" en bicicleta. Ara, sense seguir l'ordre cronològic. Vàrem sortir de Calders i pel corriol que davalla ran de carretera vàrem anar fins al Canadell. En aquest tros ja vam passar un parell d'antics forns citats, un de teules i l'altra de cola, segurament. Després, creuant la carretera i baixant per la casa de colònies Xaloc, vàrem anar cap a l'Angle. Una de les primeres cases de pagès de Calders. Per descriure-la em vaig basar en una troballa arqueològica a Vilosiu, el mas B. Diria que a l'Angle no en queda res de l'antic mas, excepte la ubicació. Després, per pista vàrem pujar a un dels primers poblaments de Calders, a Llucià, on hi ha una església més moderna. Aquí ens vàrem aturar a veure les generoses vistes.
Tot seguit, vàrem pujar cap a l'Estrada, a la carena que separa Calders i Talamanca. Les vistes impressionants i d'allà, fins a un altre dels llocs. Un dels trossos que els senyors de Calders varen donar al monestir de Sant Benet, a la Mussarra. Ja a dalt de tot, vàrem fer la fantàstica baixada fins a Monistrol, d'allà un tros de pista fins a la Coma  i després ens vàrem desviar fins a la carretera, a la fàbrica. A aquesta alçada, més o menys, hi ha la pedrera Jornet i en una de les parets d'extracció, ara ja abandonades, l'aigua ha brollat fent un llac artificial. Sempre hi ha gent banyant-s'hi.
Passada la fàbrica hi ha un camí que davalla fins al riu i seguint el seu curs s'arriba al castell de Calders, amb l'única paret de Santa Maria que queda dreta guaitant-nos tota l'estona. Una caiguda vertical de vertigen.
En aquest tram hi ha el que sembla que deuria ser un antic forn de ceràmica, així com les marques d'un bassiol on, potser i només potser, s'hi afegia l'argila per fer les peces. Però tot són conjectures, excepte a la novel·la que és un fet demostrat.
I ja al'alçada del niu, pista asfaltada amunt cap al mirador i a la Guàrdia de Calders.
En total uns quaranta quilòmetres. Ara, perquè fos la volta complerta i deixant de banda Manresa, només caldria arribar a Sant Benet i ja tindríem una gran part dels indrets que surten lligats
.