diumenge, 16 de juliol del 2017

Xela -Huehuetenango - Todos Santos Cuchumatán

Aquest matí ben d'hora he anat una estona a córrer per Xela. De fet, com que duia poc més que el telèfon, he passat per llocs que no hagués passat. Carrerons deserts que tot just despertaven.


Més tard, havent esmorzat, potser és perquè fa temps que no bec llet però la d'aquí m'ha semblat boníssima, he anat a buscar una "parrillera". Potser un dels encants d'aquest viatge serà prendre aquest peculiar transport.
Avui era per anar a Huehuetenango i després des d'allà a Todos Santos Cuchumatán.
El viatge ha sigut ben distret. En aquest, a cada parada, pujava un venedor oferint els seus productes. Més endavant ha pujat un home a parlar-nos de Déu i la bondat per demanar diners per no sé quin projecte. Quilòmetres després un altre. Aquest també ha començat a parlar de Déu i la salut, però ell volia vendre vitamines.
Al cap de poc un altre que també ha filosofat i que volia vendre caramels d'eucaliptus.



Més endavant, fent fotos des del bus, un poli m'ha donat l'alto. Res. Les ha mirat i ja està. Instants després, quan el motor del bus començava a fer una olor sospitosa, hem parat al costat d'una botiga i obrint el capó han remenat una estona, li han afegit quelcom que han comprat i hem seguit fins a Huehue. Allà són festes i feien una desfilada. Cavalls, dones amb bandes rere les pickups saludant... i una munió de gent als vorals asseguts en cadires, dins del cotxe o sobre el sostre mirant. Badant.
De fet he fugit un xic de la gentada i he pres un altre bus per anar a Todos Santos, un poble d'uns tres mil habitants a uns 2.500 m. on la gent encara porta el vestit tradicional i em miren somrient tot picant-se amb el colze. La llàstima és que torna a ploure.


És un poble un xic allunyat. No hi ha locals d'Internet, només una botiga on pots tibar de wifi per poc preu però que va lent.
Demà, si tot va bé, faré una excursió per aquí. Estaré un parell de dies en aquest racó de Guatemala. 

Per veure més fotos, aquí.