dilluns, 24 de juliol del 2017

D'impressions de Guatemala


Si una cosa constates a Guatemala és la gran religiositat d'aquests, sobretot avui, en diumenge, on esglésies i esglesioles, per cert moltes mig en ruïnes -els terratrèmols han fet molts estralls al sud- s'omplen de devots. Casaments, batejos, comunions o simplement misses es fan arreu i davant dels temples, tot tipus de personatges. Venedors, sobretot, però també pidolaires, hams per portar-te a tal tenda o tal altre, tuc tucs, badocs... Potser és tan arrelada la seva fe com la passió pel futbol, tema de conversa arreu i per qualsevol, i dintre les preferències, una de clara: el Barça o Barsa com escriuen ells. El club català és seguit per molta gent i no és estrany veure indumentària del club per aquí. També és cert que a molts els he hagut d'explicar què vol dir això de català i fins i tot situar-los dins d'un mapa.


Arrel d'aquesta passió, he encetat converses amb força gent, com també parlant de l'educació. Bé, de les escoles, perquè en general, les converses són més un plany per la manca de recursos i possibilitats que tenen aquí que la manera de treballar. En alguns casos he vist que depenen de la solidaritat internacional per equipar les aules.
Un altre tema recurrent és la música. En qualsevol transport, pateixes l'atac decibèlic de la música llatina. La temàtica és fàcil, amors i desamors i amb aquest duo, pots passar hores i hores, ja sigui a les "parrilleras" ja sigui a les furgos. Fins i tot molts tuc tucs tenen instal.lats, de manera precària, ràdios de cotxe per compartir la música allà on van. De fet, molts dels mals de cap que he tingut els dec a que tal no ha estat correspost o bé perquè ha repassat el seu cos de dalt a baix. Quin greu!


Només un cop no vaig sentir aquesta música. Un conductor heavy ens va delectar amb tots els èxits internacionals del roc dur i, com es mereix l'ocasió, amb el volum al màxim. Pecata minuta!

Per veure més fotos, cliqueu aquí.