dissabte, 27 de març del 2010

Parelles... lingüístiques?

No em quedaré sense arguments? No hi haurà un dia en què no sabré massa què dir sobre les agressions a la llengua? Doncs bé, sembla ser que no. No s'acaba una polèmica que en surt una altra. Ara, la darrera, d'uns enciams, dels pocs que queden... o massa hauria de dir.
Bé doncs, sembla ser que tot passà amb una parella de Guàrdies Civils. Ells bé que vetllen per naltros allà a l'aeroport, no fos cas que prenguéssim mal, però ves per on, hi ha qui els falta al respecte i no els entén.
Em refereixo als seus raonaments i arguments, no la llengua, que aquí també la parlem, l'altra, no ells.
Per cert que fa temps que em vaig adonar que els monolingües, sí senyors, no facin aquesta cara, es veu que encara en queden per aquest món, sempre han pensat que això de parlar més d'una llengua és per fotre o per fanfarronejar, ves sinó, qui malgastaria tanta energia podent parlar només el castellà? Doncs bé, això, que si en sabem més d'una, doncs faves comptades, parlem la de tots... bé, la seva, que hauria de ser-ho. Però no. Ara resulta que una dona, Àngels es diu, sembla ser que s'entossudí a mantenir la llengua, l'altra, la catalana, com si no pogués baixar del burro i mostrar educació i deferència. Serà radical! Serà irrespectuosa!
Maleducada, home, maleducada! Que quan parlen els grans cal acotar les orelles, remenar la cua i deixar-se trepitjar,sí senyora.
Per sort però, tenim funcionaris que vetllen pel bon funcionament de la societat i denúncia en mà, judici al canto, l'Àngels, perillosa persona, pitjor ciutadana, pagarà 200 € més les costes del judici per aquest estirabot identitari. Només faltaria! Que aquest judici és primordial, és preferent. I la benemèrita, benaurada de mèrits, seguirà treballant pel què cal, per tocar allò que no sona als catalans, què sinó?
Avui, mitjans variats, un cop sabuda la sanció volien proposar que se'ls proporcionés una parella lingüística, però veient la reticència d'aquests a desfer-se de l'actual, es proposarà que els diners es destinin a la seva formació. El dubte és si es farà servir per classes particulars de català o bé pel graduat, que triïn.
Els ho demanarem... bé, pediremos, disculpen, i allà ells.

8 comentaris:

Arnau ha dit...

Nomes dos comentaris:

No es veritat que els "monolingües" pensin que els que parlem mes d'una llengua ho fem per fotre. No es veritat. Avui en dia, tothom reconeix que parlar 2 llengües es un sort, i una aventage per aprendre una tercera... Parlar 2 llengües tothom ho identifica amb una cosa positiva. Ja està bé de victimissmes, carai!

I la multa no es per parlar en català, ni per no desobeir l'autoritat. La multa es per insultar, per menysprear i per mantenir una actitut violenta... Veritat que quan diuen que es fiquen multes per "rotular en castellà" a tú t'agrada aclarir que es "per no rotular en català"? Pues lo mismo. La multa es per el que es, i no per el que t'agradaria que fossi...

Sergi ha dit...

Home, potser ho he llegit malament, però segons quina versió, de l'Àngels, diu que és per parlar en català i això diu la sentència pel què llegeixo jo, no?
I el tema dels monolingües... no sé, potser tens raó però em sembla que encara plana la idea aquesta de que la llengua és una elecció la dels bilingües...

Arnau ha dit...

No he trobat la sentència. Saps si algú la ha publicat?

En qualsevol cas, els diaris que he trobat parlen de que va se acusada i multada per "falta de respecte a la autoritat"

Per exemple, aquí:
http://www.20minutos.es/noticia/636007/11/

D'aquests fets, a concloure com fa e-noticies.cat que l'ha multat "per parlar català" hi ha un bon troç. Es una manipulació interessada i inacceptable.

Ara be, si prefeirexes creuret de manera acrítica la versió de l'Ángels, están en el teu dret.

Sergi ha dit...

Home, però si ho diu ben clar, jutjada per negar-se a parlar en castellà...

És que només els catalans hem de saber parlar les dues llengües? I aquests guàrdies civils, no haurien d'entendre, ja no dic parlar, el català?

Arnau ha dit...

En aquests cas, crec que es mes exacte el titular del ABC:


"Multa de 180 euros por llamar franquistas a dos guardias civiles"

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=324131


EL judge tampoc es va creure la versió de la denunciada. A mes, estant el control de seguretat de l'aeroport, m'imagino que deurien haber videos i altres proves..

Ara be, si us prefereixes, pots donar mes crediiblitat a la versio d'aquesta dona. Jo no.

Sergi ha dit...

Sí, caldrà veure a qui es creu cadascú.
Ara, si has voltat una mica, sabràs, si no canvies d'idioma, que certs cossos de seguretat de l'estat són bastant poc tolerants quan els parles en català.

Arnau ha dit...

I si has voltat prou, sabràs que no es algo exlusiu dels "cossos de seguretat de l'estat", i que la mateixa actitut es dona en percentatges semblants entre els forners, els informàtics, i el treballadors d'Iberdrola...

Respecte l'actitut d'aquests Guerdiaes Civils en concret, no sé com d'educadament van demanar que parles en castellà, ni el grau d'enfadamenta que va tenir l'Ángels al respecte... Però el judge va condemnar a l'Angels per falta de respecte a la autoritat. I no pas per un altre cosa.

Sergi ha dit...

Si un forner o un informàtic no canvia d'idioma, és la seva elecció i jo canviaré de botiga, si cal. Amb la GC, que representa que també la paguem, potser una mica de deferència... i és clar que el jutge no posarà per parlar en català... li cauria el pèl. Discriminació.