dimecres, 10 de març del 2010

Multes lingüístiques

Fa uns dies vaig llegir que hi havia hagut una manifestació en contra de les multes lingüístiques, targeta vermella en deien. Es veu que un corrent d'opinió, sembla ser que propers a Ciutadans i al PP, encara que sembli mentida, es queixaven que se'ls obligués a retolar els negocis també en català, valga'm Déu quina aberració. Ep! I a sobre a Catalunya, com si no fóssim bilingües, redéu!
Bé doncs, potser hi estic d'acord ... en part. Potser no s'hauria de sancionar qui retoli només en castellà, què caram! Siguem positius i busquem el consens nosaltres que ells no ho faran. Proposo que es primés a qui retoli com a mínim en català i com que malauradament el què ho mou tot són els diners, doncs parlem de diners, sí senyor.
En comptes de multes de tres mil euros, que és molt car i estem en crisi, es podria fer que per tenir qualsevol rètol contaminant visualment, s'hagués de pagar una taxa de tres mil euros, com d'altres que ja hi ha. Ara bé, si es fa en català... compte! El Departament de Protecció de la Fauna Autòctona Catalana, si cal i si no el Consorci per a la Reserva del Pèsol Granat per exemple, podrien bonificar l'eixelebrat que segur que perdrà clients per haver retolat en patuès - diran ells - amb un taló de tres mil euros. Feu números, són rodons.
Sí, ja ho sé, és molt suat, però seria una manera de positivitzar i així, potser els que discriminen la llengua no ho farien i si ho fessin, cap problema, més pel país que falta ens fa.
Per cert, per a aquells que encara ho desconeixen, males llengües diuen que el català és una llengua i el castellà no. Es veu que aquesta seria el patuès, ostres tu, com allò del Colom, si bé algunes mentides és millor no confirmar-les...

5 comentaris:

Arnau ha dit...

Entenc que estàs d'acord que es fiquin multes als negocis que nomes retolin en castella?

Sergi ha dit...

No, la gràcia és veure que el què fas és promocionar qui retola en català ja que el subvenciones.

L'home que posava paraules als sentiments ha dit...

El que s'ha de fer és deixar clar on és el llistó: una simple qüestió de complir les lleis. I al que es posi esquerp, multa. Fins i tot els nord-americans reconeixen que el català s'escolta a tot arreu menys a les pel·lícules (llegiu la notícia del Regió7: http://www.regio7.cat/cultures/2010/03/11/the-new-york-times-reconeix-que-catala-sescolta-arreu-menys-pellicules/73457.html). Mentre puguem legislar exigim fins on sigui possible. Ningú més ho farà per nosaltres.

Arnau ha dit...

Home que posaves... Entenc que estàs d'acord en fer lleis que multin als negocis que nomes retolin en castella?

Sergi, avui no t'entenc o penso que estàs de broma. No es viable subvencionar activament a qui rotula en català...de la mateixa manera que no es por subvencionar a qui tothom que porti calsotets... si no estás d'acrod en que es fiquin multes per aquests temes, llavors ja estem d'acrod...

Sergi ha dit...

Crec que hi ha d'haver una manera de potenciar i seduir amb el català i les multes les veig com a últim recurs.
Per això deia el fet de fer una taxa, que no es cobraria mai, si tothom retolés en català.
Una manera positiva de sumar per la llengua.