dimecres, 27 de gener del 2010

Ignorància o mala fe

Fa temps, una manera de mostrar la disconformitat amb un personatge era posar el seu retrat cap per avall. Un dels il·lustres que posà de moda aquest gir reial fou en Felip V, un Borbó. Ara bé, a més de deixar-nos aquest costum, al Quint mai li estarem prou agraïts per haver-nos regalat de propina l'expressió anar a can Felip, que s'escampà com la pólvora que gastà per aquests rodals. Ve a ser el mateix que anar a les latrines, vaja, als vàters d'ara. Encara avui en dia a algunes cases es fa servir i personalment, crec que s'hauria de recuperar i més veient que de Felips en tornen i amb el mateix tarannà.

Per cert, aprofitant les històries reials us deixo un vídeo humorístic d'un graciós còmic espanyol. Parla de manera peculiar, però no patiu, està subtitulat per tal de que no us en perdeu res. Espero que trobeu els jocs de paraules que fa servir, les ironies que s'empesca i el bon rotllo que desprèn. És un mestre de la eloqüència, un magnat de la precisió, un geni de les finances - les seves, és clar-.

Un muntatge que ens recorda certs fets, per allò de no perdre l'horitzó.





12 comentaris:

Arnau ha dit...

Hola de nou,

hi ha una diferencia entre impossar una llengua administrativa, que es pot fer com una eina de optimitzar la administració de l'Estat, i prohibir el seu us a la població.

De fet, veig poca diferencia entre aquestes referencies i les lleis i estatus que es dicten avui a la Generalitat.

Ho desconec. Em pots dir si alguna vegada s'ha prohbit parlar català a la població de Catalunya? Hi ha alguna llei que prohibiexi el seu us? Multes per rotular en català? Càstigs per parlar a la teva mare en una llengua o una alte?

De veritat que no ho sé. S'ha perseguit el català a Catalunya d'aquesta manera? Quan?

Sergi ha dit...

Salut Arnau;

Si realment t'interessa... aquest enllaç pot estar bé

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cronologia_de_la_repressi%C3%B3_del_catal%C3%A0

Arnau ha dit...

ok, gràcies.

No he trobat cap prohibició general de parlar català. Habitualment, sembla, s'ha intentat la normalització a traves de diferents mitjabns (a la escola, rotulació als negocis, als judgat, al registre civil, a la parroquia...)

Realment et sembla tanta la diferencia respecte a lo que es fa avui en dia en sentit invers? (salvant les distancies temporals i formals, evidents...)

Entenc, que mai ningú a prohibit parlar en català "en l'ambit privat", i que gràcies a aixo a sigut la lengua dominant a moltes comarques... Tampoc s'ha fet cap persecució efectiva en aquest sentit.

Estàs d'acord?


Per cert, m'ha cridat la atenció aquesta prohibició...

"La Dirección general de Correos y Telégrafos prohibeix parlar en català per telèfon a tot l'estat espanyol."

...intentaré documentarme al respecte...

Sergi ha dit...

Salut;

Jo diria que és diferent promocionar una llengua, com fa ara la Generalitat amb el català - només faltaria - , que impedir-la, com s'ha fet negant-la i relegant-la a l'ús privat, evidentment perquè no es pot controlar.

Arnau ha dit...

Obligar a rotular en català es promocionar el català o perseguir el castellà?

Pues eso. Es simplista dir que la normalització jurídica borbónica sigui una "persecució" del català. Era una modernització del usus i costums de aleshores... Es perseguia els abusus feudals que encara es cometien a la Catalunya del S.XVIII... La intenció era modernizcar i millorar unes administraciones ineficients, i no perseguir el català.

Lo mateix es podria aplicar a la majoria de fets que es citen a la wikipedia... S'estava potenciant el castellà... igual que fa ara la Generalitat...

Es important no confondre una cosa i un altre.

Evidentment, la nostra cultura es valuosa i mareix tota la protecció i respecte... però no cal caure en un victimisme ridícul...

Sergi ha dit...

I per modernitzar s'ha d'anihilar una llengua? Una administració mediocre ho és per la seva llengua o pels seus mals costums?
La Generalitat promou que es faci també en català, llengua del país, que et sembla que als altres països no es protegeix la llengua del país?
Devem ser l'únic país que té por de protegir la seva llengua.

Arnau ha dit...

Deies que promocionar una llengua no es el mateix que perseguir un altre.

Suposo que depen quina es la llengua perseguida i quina es la perseguidora.

Es clar.

Sergi ha dit...

Si tu ho dius...
Has provat de viure plenament en català? Pots? I en castellà?

Arnau ha dit...

No es que ho digui jo...

A la plana de la wikipedia es considera "represió" i "persecució" exactament les mateixes actituts i normatives que avui en dia s'apliquen a Catalunya...

I amb els mateixos arguments... que a Catalunya s'ha de parlar català... igual que abans es deia que a Espanya s'ha de parlar espanyol...

Sergi ha dit...

Quina és la llengua de Catalunya? La pròpia?

Arnau ha dit...

Veig que no discuteixes que la "represió" i "persecució" que denunciaves, es la mateixa que es fa ara contra el castellà...

La llengua de Catalunya? Es la llengua que parlen els seus habitants: El català i l'espanyol, es clar.

Sergi ha dit...

No ho discuteixo perquè jo no la veig aquesta repressió del castellà. Trobo que és un victimisme interessat que a més és correspost per quatre de bona fe que no volen obrir els ulls a la realitat.
I la llengua dels habitants és el català, castellà, àrab, romanès, anglès...
Les oficials el català i el castellà i la pròpia és el català.