dimecres, 25 de novembre del 2009

Rebent de totes bandes

Sóc crític amb TV3, doncs crec que hauria de ser més de país i sembla que cada cop va a menys. Tot i això no li negaré el poder que té i no li negaré tampoc, la feina que fa.
Segurament fa més per la normalització del català, passant uns bons dibuixos o una sèrie enganxosa, que qualsevol campanya del Departament de Política Lingüística. I a sobre arreu dels Països Catalans, sí senyor.
Aquest virtut és alhora el seu taló d'Aquil·les. Per aquesta feina, per aquesta capacitat d'agermanar pobles al davant d'una pantalla, estats i en especial nacionalistes espanyols o francesos, engeguen croades per fer-la callar.
Anihilant-la, pretenent anihilar aquesta realitat plasmable d'història comuna, de pobles germans.
D'una banda a la Catalunya Nord, que aprofitant l'arribada de la TDT, finalment aconseguiran allò que no aconseguiren amb la digital, que desaparegui el català de les seves ones, excepte, això sí, a l'hora setmanal de la televisió francesa, valgui per conservar com a folklore.
Per altra banda al País Valencià, sí, PAÍS VALENCIÀ en majúscules, i a qui li piqui, que es rasqui. Allà, els mateixos que defensen el bilingüisme al principat, per allò d'imposar subtilment la llengua forta sobre la feble, neguen el suport a una llengua perquè es marceixi a les seves terres, impedint que el senyal de TV3 arribi a València, impedint així el bilingüisme a casa.
I la darrera, a la Franja, també per l'apagada analògica. Si els anirà de bé això de la modernitat.
Subtilment van tancant fronts. Van fent callar allò que és català, com feren els maleïts Felips, que dividiren per vèncer, canviant terres catalanes per una pau seva, amb la ferma voluntat d'afeblir el sentiment de país.
Ara però, la divisió ve a partir d'erosionar a nivell lingüístic. Un cop es trenqui aquest nexe, potser serà més difícil defensar la realitat dels Països Catalans i així, serem assimilats, absorbits, païts i com no, finalment cagats.

1 comentari:

L'home que posava paraules als sentiments ha dit...

Sí, rebent, però també resistint. Tenim l'AVUI, i RAC1, i un munt de publicacions que malden dia a dia per resistir fidels a la llengua (Sàpiens, Serra d'Or, L'Avenç, Cavall fort,...), i també TV3, que també té programes valents i força interessants, i la presència del català a la xarxa i.... nosaltres. Et sembla poc?