divendres, 18 de març del 2016

El reciclatge va de capa caiguda a Calders

Llegeixo amb sorpresa i tristesa que Calders, un poble que fins fa uns anys anava fent els deures en tema de reciclatge, estant gairebé a la mitjana de Catalunya, enguany estem molt per sota. Sembla que des del 2010, aquest percentatge ha anat baixant en picat.
De motius, crec que força i crec que s'han d'anar valorant per poder fer una feina eficient.
Per exemple a l'hora de distribuir els contenidors. Reciclar és feixuc per a molts i si a sobre no els ho posem fàcil, no ho faran. Sembla que des de fa uns anys, la distribució és força aleatòria i sense un criteri clar. És cert que a les entrades i sortides del poble hi ha  la major part de contenidors agrupats, però disseminats arreu, trobem punts de recollida on manca un o altre contenidor i dels bàsics -vidre, paper o cartró- i això complica el reciclatge.
D'altra banda, el fet d'eliminar certs contenidors bàsics, el d'envasos al centre cívic per exemple, està clar que no afavoreix al reciclatge. Allà a la plaça es produeixen, puntualment però sovint, molts tipus d'actes i el fet de no disposar del contenidor d'envasos, del que es produeixen més deixalles, no ajuda a reciclar i més tenint a tocar el de rebuig. No hi ha un motiu clar del canvi produït, qui sap si és perquè a algú li molestava tenir-lo a tocar, però dóna la sensació, al eliminar-lo alegrement, que no és important. A més a més, si mirem la distribució de contenidors, sembla que al llarg dels anys s'han anat distribuint a la carta, sense tenir en compte els veritables interessos i necessitats del poble.
Un altre aspecte important, bàsic per aconseguir un bon índex de reciclatge, són les campanyes de conscienciació. De fet fa anys que no en recordo cap. Fa temps n'hi va haver una en que et donaven un compostador, una altra uns adhesius per limitar la publicitat a les bústies, bosses per reciclar, un sac de matèria orgànica o una flor, però potser ara fa molt que no se'n fa cap i l'èxit no el tenim ni de bon tros assegurat i per tant, ens agradi o no, cal posar el caramel.
Un altre aspecte que m'arrisco a dir que no es fa o sembla que no es fa, tot i que els camions porten xips per saber què es recull i on, és un seguiment exhaustiu del que es recull i on, per tal de poder valorar la utilitat o no d'aquell contenidor. Per tant, si no ens creiem de debò que cal reciclar, que tots formem part d'una cadena i que si una baula grinyola tots en sortirem perjudicats, difícilment aconseguirem l'èxit.
Ara hi ha la proposta de recollida selectiva a sobre la taula. És atractiva i a sobre és la més eficient, però per sobre de tot, a la llarga, serà la més beneficiosa pel poble econòmicament i per tant, si no ho fem per estima a l'entorn, ho farem per estima a la butxaca.
El que s'aboca al contenidor té un preu. Està penalitzat i depèn dels quilograms. La fracció que es recull triada té un altre preu. Fixe i per tant, no depèn de la quantitat. Està bonificada.
Si no és per tots, potser es farà per un.