dimecres, 12 de març del 2014

Gent sàvia

Avui, amb els mestres de la ZER Moianès Ponent, hem anat a Girona a visitar el taller de la Maria Antònia Canals. Aquest any hem començat un assessorament de Matemàtiques a la ZER, un espai destinat a parlar, reflexionar i confrontar aspectes relacionats amb aquesta àrea i se'ns va presentar la possibilitat d'anar a veure el taller matemàtic de la Mª Antònia: Gamar, un gabinet de materials i de recerca per a la matemàtica a l'escola.
És una persona gran. Passa dels vuitanta, però mai ha deixat de treballar les matemàtiques i d'assessorar mestres. Durant uns quants anys va treballar de mestra a Barcelona i més endavant va anar a la Universitat de Girona a formar futurs mestres. Segurament ha passat per moltes universitats, té una llarga experiència. És directa, divertida, planera i diu les coses tal com ragen, potser l'edat, no ho sé pas perquè jo no l'he conegut de jove, l'han fet saltar-se els protocols i anar al gra o qui sap si sempre ha estat així. La veritat però, és que és un plaer escoltar-la, pel que sap i per com ho diu. Sense formalismes. Sense miraments i amb uns arguments demolidors.
Durant la sessió ens ha mostrat alguns materials però sobretot, amb aquell parlar proper i directe, ens ha estat recordant fonaments bàsics de les matemàtiques de manera senzilla. Entenedora, de tal manera que fossin aplicables als infants i que potser massa sovint, obcecats en un currículum i unes proves externes, oblidem. Valorant més el llistat a aprendre, com si fos la llista de la compra, que el sentit real de les matemàtiques, com a eina de vida i de plaer.
La sessió se'ns ha fet curta, fins i tot ella, quan dèiem que havíem de marxar, ens ha demanat que ens quedéssim més estona. És una apassionada de les matemàtiques i la docència, i transmet això, passió i amor per aquesta ciència.
Ara, encara que hi haguéssim estat molta més estona, segur que se'ns hauria fet curt, vaja, el mateix que hauríem d'aconseguir amb els infants, que les classes de matemàtiques se'ls fessin curtes i apassionants.