dissabte, 7 de maig del 2016

La festa de la ZER

Aquesta setmana hem fet la festa de la ZER a Mura. Cada any, tots els infants de la ZER -Calders, Monistrol de Calders, Cabrianes i Mura- es troben a un poble de la ZER. Al matí hi ha activitats per a la quitxalla, uns 230 infants i a la tarda, un espectacle obert a tothom.
L'organització de la festa s'encomana als mestres de l'escola acollidora. En el nostre cas, a Mura, als quatre mestres de l'escola i no ho dic com a sentit figurat. Som quatre. Per tant, organitzar aquesta festa seria impossible sinó es pogués comptar amb tota la comunitat educativa, això és amb els infants, que tenen un paper actiu en l'organització, les famílies, bàsiques i imprescindibles i l'ajuntament, aportant allò que cal d'infraestructura i recursos. Així doncs, un cop rebuda la comanda, vàrem començar, entre tota la comunitat a planificar la festa, tant les activitats pels infants com l'espectacle final i l'àpat.
L'èxit de la festa, perquè va ser un èxit, es degué als infants, que varen participar en la preparació dels itineraris que vàrem fer al matí. Fent allò que necessitàvem pel recorregut, marcant-lo com si d'una caminada es tractés, preparant el material que necessitàvem. A les famílies, quina sort que en tenim, ja que quan entomen quelcom pots confiar-ne plenament i pots dedicar-te a altres tasques, perquè se saben part implicada. Part protagonista. Varen preparar els avituallaments, el més visible -fins i tot disfressats ja que aquest any anava a l'entorn dels contes-, però també en l'organització i bon funcionament de la resta, una batucada genial per rebre als infants de les altres escoles, al bar de l'espectacle, les compres del material, participant durant tot el dia, vaja, marcant la diferència entre una festa genial i una festa més.
I des de l'ajuntament fent allò que s'espera d'una administració, donant facilitats, col·laborant en allò que se li demana sense pegues, ja sigui tenint espais alternatius a punt pel risc de pluja o bé muntant tarimes, tallant herbes, portant materials amunt i avall... és a dir, participant des de l'ombra.
En pobles petits, com a Mura, te n'adones de com n'és d'important de treballar en xarxa, perquè si alguna de les baules de la cadena hagués mancat, la festa possiblement no s'hagués pogut realitzar exitosament. Tothom té un paper important i tothom pot trobar allò que pot fer, és la grandesa de saber-se petit, de saber-se part de quelcom més gran.
Una festa com la de la ZER, és una festa que serveix per posar a prova la comunitat, per treballar en xarxa i construir entre tots.