dilluns, 16 de maig del 2016

Dissabte 28 de maig, la Bressolada

El proper dissabte 28 de maig es torna a fer la Bressolada a Perpinyà. Durant tot el dia es faran activitats per tal de reivindicar el paper de les escoles Bressoles en la recuperació de la llengua catalana a la Catalunya Nord. A més, aquest any se celebren els 40 anys de la primera escola.
Tot va començar a la Creu Blava, una clínica veterinària, de fet al garatge d'aquesta, quan al setembre del 1976 es va obrir una escola maternal amb la finalitat d'escolaritzar els nens i nenes d'infantil en català: la Bressola. Va començar amb poca mainada, diria que uns 7 infants i era mirada amb condescendència, sinó ràbia i recel, per les institucions de l'Estat. L'escola aguantà i prosperà gràcies a l'interès i a la implicació de les famílies i no va ser fins el 1982, que rebé la primera subvenció com a entitat. Aquesta va néixer inspirada en les ikastoles basques. D'aquells 6/7 infants de l'inici, s'ha passat a més de 700 infants en l'actualitat i amb llargues llistes d'espera, en sis escoles i un institut, sent un referent a la Catalunya Nord tant pel que fa a la recuperació de la llengua catalana com per la qualitat del seu projecte pedagògic.
Arran del tractat dels Pirineus ( 1659 ) Catalunya fou partida i una part quedà sota monarquia francesa. De fet, aquest tractat es mantingué ocult a les Corts Catalanes fins al 1702. La llengua catalana fou prohibida i per això, i perquè no s'ha fet pràcticament res per restituir la llengua a la Catalunya Nord, ans al contrari, entitats com la Bressola són de gran importància pel país.
Aquest dissabte 28, és un moment per tots aquells que desconeixen que una part del nostre país ens fou arrabassada per descobrir-la. Anant i escoltant. Sense jutjar, perquè mantenir la flama de la nació catalana en un medi tan hostil, tant com l'Estat espanyol però més intel·ligent i maquiavèl·lic, és digne d'admirar, respectar i si es pot, ajudar.
Per això, aquest 28 més que mai, cal felicitar, com hem fet molts des de Vilaweb, a tots aquells i aquelles que han fet que el projecte Bressola perduri malgrat les dificultats.
Per molts anys, Bressola!