dimarts, 9 de febrer del 2010

Linkat 3.0

Des de que em vaig assabentar de l'existència d'un sistema operatiu lliure, de segur que n'hi ha milers que desconec, vaig anar de bòlit per provar-lo. N'havia sentit a parlar, me n'havien dit els punts forts i els febles i sempre tenia aquella recança del boig conegut ( Windows ) millor que el compartit ( Linkat ) per conèixer.
Poc a poc però, a través de tastets de diferents programes lliures vaig anar-ne provant algun dels seus components, com per exemple el Mozilla, l'Oppenoffice, Gimp... i la veritat, només és la por a perdre tot el què tinc al vell ordinador el què em fa dubtar encara d'instal·lar-m'hi el nou Linkat 3.0.
Al setembre, a l'escola la nova dotació que vam demanat fou amb Linkat, malgrat que fa poc el govern de la Generalitat va signar un conveni amb Microsoft, podies agafar ordinadors amb programari lliure.
Fent un parèntesi per analitzar el criteri d'aquest govern, cal dir que sembla que navega i potser ho fa amb l'Explorer. D'una banda fan bandera del programari lliure, veient-ne les virtuts, promovent la bondat del sistema i de l'altra financen el principal opositor d'aquest, paranoic, no?
Doncs bé, ara que ja fa més de mig any que l'uso, tinc clar, si és que mai hagués tingut ni que fos una ombra de dubte, que així que gosi instal·laré el Linkat i adéu, per sempre, en Gates.
Ah, per reblar el clau, de moment no he tingut cap problema per trobar els programes en català, cosa que sembla que amb Microsoft has d'agrair-li llagoterament cada vegada que fa un pedaç per instal·lar el paquet de llengua catalana.

3 comentaris:

Josep ha dit...

Jo t'aconsello l'Ubuntu!!!

Sergi ha dit...

Gràcies i segur que venint de tu, serà millor. És fàcil també?

L'home que posava paraules als sentiments ha dit...

Estic amb el Josep. Em van instal·lar l'Ubuntu i estic encantat de la vida. És molt estable, funciona molt bé i també pots instal·lar-te el programari educatiu que ve amb el Linkat. Es carrega ràpid i consumeix pocs recursos. En un portàtil amb 512 Mb de RAM funciona tant o més ràpid que en el de sobretaula, on tinc 3Gb. Hi ha webs i blogs on trobaràs tot el que cal saber:
http://ubuntulife.wordpress.com
http://www.ubuntu.cat

El Departament no acaba de tenir credibilitat en el tema del programari lliure. Ah! Abans d'acomiadar-te de Bill Gates no t'oblidis de fer una còpia de tot allò que vulguis salvar. Quan formates no queda ni rastre de Windows.