dissabte, 6 de febrer del 2010

Brots d'esperança




Hi ha indrets que pateixen una degradació aparentment irreversible. Un d'aquests, els Aiguamolls de la bòbila de Santpedor, varen ésser durant molt de temps un indret ideal on abocar-hi deixalles.
Passaren de ser horts i camps a una bòbila i més endavant s'abandonaren. Abans de l'abandó però, s'hi extragué argila durant anys per tal de fabricar maons, rebaixant el sòl fins a una fondària que facilità que en èpoques de pluja quedés tot cobert d'aigua al sobreeixir aquesta del subsòl.
Poc després, un cop l'activitat cessà, l'aïllament de l'indret i la deixadesa imperant ho convertiren en un espai idoni on llençar allò sobrer sense ser vist.
Afegiré, tot sigui dit de passada i perquè només cal voltar un poc pels nostres boscos per adonar-se'n, que encara avui dia n'hi ha d'aquests porcs, malànimes, ignorants, desarrelats i pòtols, que encara prefereixen carregar una màquina rentadora al cotxe i llençar-la al bosc que portar-la a la deixalleria. I dic porcs perquè embruten per allà on passen, malànimes perquè ho deuen fer sense remordiments - sinó no ho farien -, ignorants perquè desconeixen, potser o si més no no se n'informen, del servei gratuït de les deixalleries, desarrelats perquè no tenen cura de casa seva i per tant, deu ser que no s'ho senten prou seu i pòtols perquè només des de la marginalitat pot entendre's un comportament tal, i qui diu màquina rentadora diu ampolla d'aigua, bossa de deixalles, pneumàtics usats o runa sobrant.
Bé doncs, seguint amb la bòbila, aquesta després d'arribar al seu clímax d'abandó, fou restaurada per a convertir-la en uns aiguamolls, gràcies a aquesta facilitat per a contenir l'aigua i a la seva situació privilegiada com a lloc de pas de moltes aus migratòries.
Avui, anys després, Santpedor compta amb aquest restaurat indret d'interès natural.
A més a més em consta que alguns mestres de Santpedor, l'Elisabet per exemple, també s'ho han fet seu i transmeten aquesta estima per l'entorn als infants, prenent els aiguamolls com a exemple, estudiant-los, visitant-los, vivint-los. Incorporant aquest indret tan especial al seu programa, com un espai més de la seva escola, com si fos un apèndix del pati, i així els infants d'avui creixeran de manera que els serà impossible veure'ls com quelcom aliè, com quelcom marginal, assegurant-ne d'aquesta manera la seva supervivència.
Un espai anys enrera marginal que ha esdevingut un centre d'estudi i estima, un espai que ens porta un brot d'esperança.