dimarts, 24 de novembre del 2015

Treball de camp

Sempre he pensat que conèixer l'entorn natural de l'escola on treballes és important perquè t'ajuda a fer la tasca educativa més propera. Sobretot si aprofites aquest coneixement per sortir de l'aula. Com més coneixem l'entorn de l'infant, més ens podem aproximar a la seva realitat i per tant fer uns aprenentatges més significatius. De fet, encara que ho sé, per diferents motius no sempre m'he preocupat prou de conèixer l'entorn proper dels nens o si més no, allò que he conegut, sovint han estat els llocs abastament trepitjats per aquests i no els ha aportat massa res.
Enguany però, per casualitats de la vida i perquè hi ha un matí que vaig a l'escola però no treballo, he començat a córrer per Mura. Cada setmana hi ha un matí que no entro fins tard i si bé en altres ocasions quan em passava això no pujava a l'escola fins que havia d'entrar o bé hi anava per fer feines a l'aula, i per tant em tancava al centre, ara hi vaig ben d'hora i aprofito per voltar. I corrent veig molts indrets i moltes possibilitats. Per tant, de retruc ara sortim molt més. Passo pel castell de Mura i ja els veig allà imaginant com era. Veig una barraca de vinya i me'ls imagino dibuixant-la. Trobo una balma i calculo quan hi passarem una nit. Trepitjo una gla i penso quines plantes cercarem... Mura té la sort d'estar dins del parc natural de Sant Llorenç del Munt i això fa que tingui múltiples possibilitats i racons molt bells.
Molts mestres, per molts motius i tots justificables, acaben treballant fora del seu poble i desconeixen, perquè no és el seu, l'entorn escolar. I és una llàstima. Perquè la manca de coneixement del que es té a prop, fa que no hi hagi tendència a sortir. A experimentar amb l'entorn i es perden moltes oportunitats.
Molts dels racons que he anat descobrint i que descobreixo cada dia quan surto, per la mainada els són totalment desconeguts. I els agrada anar-los a veure. Són casa seva i coses senzilles, com enfilar-se uns metres, a qualsevol turó proper, per poder veure el seu poble des de l'alçada, els pot ser una experiència nova i això, aquesta anomalia, m'esperona a treballar encara més l'entorn immediat i des d'allà descobrir la història, l'economia, la natura o el que calgui a partir de la seva realitat.


Panoràmica des del Puig Andreu