dissabte, 2 de març del 2013

Les delegacions

Hi ha qui es demana per què Catalunya vol tenir delegacions a l'estranger, per què no fa ús de l'extensa i cara xarxa d'ambaixades de  l'Estat i d'aquesta manera s'estalvia uns diners que podria utilitzar, per exemple, en sanitat. També hi ha gent  que creu que no cal que TV3 tingui delegacions a tot el territori i que les informacions poden arribar, en l'era digital, via agències periodístiques independents. I podrien tenir raó. Semblaria lògic, si no fos perquè tenir una xarxa pròpia és l'única manera de rebre informació i donar-la sense filtres. De primera mà. Sense un Estat o una empresa al darrera que controli els tempos, que decideixi la importància de cada afer, transformant o interpretant allò que es diu o allò que passa.
Amb les ambaixades és evident. Deixar la projecció del país a l'exterior en mans de l'Estat és poc més que un suïcidi institucional. És claudicar i acceptar la nostra desaparició com a poble als ulls del món, ja que l'Estat, si una cosa vol, és la desaparició de l'escena internacional de l'afer català i això passa, invariablement per eliminar qualsevol rastre de singularitat, de diferència i la millor manera és mostrar al món que no és real que aquí hi hagi una nació per, d'aquesta manera, aigualir les demandes interiors o fins i tot fer-les surrealistes als ulls de l'exterior per tal de que esdevinguin impermeables al fet català.
Amb  les delegacions de TV3, retallada feta des d'aquí, no ho oblidem, el cas és semblant, però en comptes de cap enfora, la desaparició és cap endins. La supressió de les delegacions ens condemna a conèixer, per exemple la Catalunya Nord, amb els ulls dels mitjans estatals, els mateixos mitjans que neguen l'existència d'una història comuna i actual entre el nord i el sud i que estan més interessats a mostrar aquell territori propi com un bocí de França amb excentricitats, més que no pas com el membre amputat del Principat que és.
En aquesta partida els únics que hi perdem som els catalans. Però no perquè la sanitat se'n ressenti si mantenim les delegacions, fet que és fals i demagògic, sinó perquè entrem dins d'una desconnexió mundial. L'apagada internacional.