dimarts, 16 de febrer del 2016

La bata...

Mira que n'he voltat d'escoles. Diria que n'he vist de gairebé tots els colors i en moltes, per no dir gairebé a totes, s'imposa la bata. La bata protectora i la veritat, mai he entès perquè d'aquesta fal·lera per mantenir aquesta peça de vestir. Entenc que es faci servir puntualment, és clar, però portar-la tot el dia em sembla exagerat.
En algunes escoles, quan els ho demanava, m'argumentaven que era una peça que servia per evitar les diferències entre infants. La bata uniformitzadora. Però la realitat et demostra que no és així, que les diferències hi segueixen sent. Recordo a una escola, on calia anar amb uniforme, un sagal, que obligat a portar-lo, anà al sastre i amb la mateixa roba que els demés companys, es féu uns pantalons còpia d'una marca coneguda. Un cas extrem, ho reconec, però les varietats de bata també són il·limitades i les diferències entre infants, també es veuen amb la bata. O encara més.  
D'altres argumenten que és perquè els infants no s'embrutin. La bata capa. Ara bé, de què s'embruten? Perquè sí que és veritat que puntualment es fan servir materials que embruten, però només puntualment. Ja signaria si sempre fos per aquest motiu, però la realitat ens diu que la major part dels dies, els nens no s'embruten. D'altra banda, potser caldria tenir present que els nens, quan van a l'escola, no cal que vagin de diumenge. Senzillament, que portin roba còmode i les taques, senyal d'activitat. I si han de manipular materials que taquen, aleshores que se la posin. Una estona, però no tot el dia, no cal la bata condemna.
A més, la bata és una peça de vestir que pels petits fa de mal portar, perquè els limita els moviments i els condiciona. És la bata castradora. I als grans, bé, els dóna un aire de postguerra que espanta. La bata res ha canviat des que l'avi va anar a l'escola.
Ja ho sé que potser és cosa meva, segur, però quan entro a una escola i veig que tots els xiquets van amb bata, em col·lapso. La maleïda bata. A una escola, quan arribava el bon temps, als grans se'ls deixava anar sense bata. Es deia que era perquè els feia calor i encara que és un argument pobre, la bata estufa, com a mínim aconseguien que tots els infants frisessin per arribar a grans.     
Hi he donat força voltes i la veritat és que encara no he trobat cap argument a favor de portar la bata tot el dia i molts en contra. Sembla que això de portar la bata és més per comoditat dels  adults, que per benefici dels infants.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El lobby dels fabricants de bates controla el país