dissabte, 26 de desembre del 2015

Per exemple, la ruta dels contenidors

Hi ha qui encara es pensa que totes les decisions preses des d'un ajuntament estan llargament meditades per un equip tècnic i gent saberuda. Podria ser que en els ajuntaments grans fos així, gent preparada i formada que abans de prendre qualsevol decisió fa un estudi i segons els resultats d'aquest, actua, però en els ajuntaments petits, on els recursos són limitats, no sempre és així. És cert que a vegades es compta amb el suport extern d'altres organismes, però és en comptades ocasions. A vegades es prenen decisions per allò que s'intueix, sense altra certesa que una vague intuïció i l'acord entre els presents. Per exemple el tema dels contenidors, ara que fem un munt de deixalles en nom de la solidaritat i la germanor, és dels que mereix especial atenció per entendre com els distribueixen pel poble.
A Calders, sense anar més lluny, quan surts a reciclar has de pensar i molt, què portes per tal d'anar a un lloc o altre. En alguns punts, hi ha de tot, però són pocs. En d'altres i sembla que és per qüestió d'atzar encara que res és per atzar, hi ha algunes coses i d'altres no. A vegades és perquè hi ha un nombre determinat de contenidors per distribuir, d'altres, perquè un veí s'ha queixat que segons què a sota casa feia pudor i aleshores un contenidor desapareix. O potser per facilitar el reciclatge d'un comerç es posa un contenidor a tocar malgrat tenir-ne un a menys de cent passes. Vés a saber. Tot són bons motius o dolents, depèn de qui els hagi de prendre.
El cert però és que les decisions les prenen els que hi són i les prenen pels motius que sigui i pot ser que a vegades prenguin decisions persones que no tinguin cap tipus de formació específica o general en aquell aspecte. Bé, en general als pobles petits ja és això. És difícil trobar algú format en tot. Ara, a mi, en termes generals ja m'està bé que menin el poble gent amb més ganes que coneixements.
Si basem els càrrecs electes a la formació rebuda, que és una manera de veure la política, aleshores potenciem un tipus de polítics i estem creant una elit política. Unes persones que han tingut accés a uns estudis, mentre que si tothom pot exercir el càrrec i té el suport necessari, aleshores potenciem una democràcia real. A més a més, possiblement més important que la formació, és la capacitat d'escolta, de prendre decisions segons el que es té, el sentit comú i les ganes i  això, segurament no s'aprèn en cap facultat.