diumenge, 22 de març del 2015

Calders diu "SÍ" al Moianès

Aquest diumenge s'ha fet una jornada participativa per constatar si els deu pobles que formen el Moianès -Calders, Monistrol de Calders, Granera, Santa Maria d'Oló, Moià, Collsuspina, Castellcir, Castellterçol, l'Estany i Sant Quirze de Safaja-  volen esdevenir comarca. La participació ha estat discreta, no s'ha arribat al 50% i sembla que el resultat d'aquesta és que sí.
A Calders han participat 335 persones, de les quals 281 s'han expressat afirmativament, 51 han votat en contra, hi ha hagut dos vots especials -classificats com a altres- i 1 vot en blanc. Això significa un 41,6% de participació.
El resultat no és vinculant, tot i que des de governació, na Joana Ortega va assegurar que si la comarca decidia a través d'una consulta fer el pas i separar-se del Bages, entraria la proposta al parlament. De fet, ja fa temps que l'haurien pogut entrar, anys, però no ha estat fins ara que han fet el pas.
Segurament, l'impuls per a la creació de la nova comarca, empès potser més des dels ajuntaments, ha estat la finalització dels serveis del Consorci del Moianès, una entitat que subvencionada pels deu ajuntaments, venia a fer tasques que tocarien al consell comarcal, tasques a l'entorn dels serveis socials, turisme, comerç, educació, lleure... Ara, sense aquesta entitat, es perden una sèrie de serveis dels quals gaudíem des de fa anys i per tant, s'ha reprès una antiga demanda del territori.