dilluns, 8 de febrer del 2016

Doble vara de mesurar

Aquest cap de setmana, que s'han guardonat algunes pel·lícules amb els Goya en una gala poc lluïda però on s'ha dit de tot i força, uns titellaires han estat detinguts i empresonats per exhibir, en el seu espectacle "La bruja y Don Cristóbal", una pancarta amb el text "Gora Alka-eta". Els acusen d'apologia del terrorisme. És veritat, pel resum que ens en fa en Basté al Món, que l'obra sembla poc apropiada per a infants. Està plena de sang i fetge. Ara bé, el que més em sobta, és la celeritat amb què se'ls acusa i van a la presó. El delicte, segons sembla, ve d'una pancarta a la darrera escena, però sembla més reprovable el munt d'assassinats i la violació que l'anècdota de l'escrit. Cal recordar que és una obra de titelles, no apta, mal programada i bèstia, però de ficció. També cal recordar on s'emmarca l'obra inapropiada, dins del Carnaval, que per a aquells que ho desconeguin, representa una època d'excessos; els excessos per preparar-se per a l'època de les mancances, la Quaresma. 
De fet, si aquest és el llistó que marca el magistrat, aquest ex-policia en excedència que actua contra allò que sembla enaltir la violència, se li girarà feina, perquè d'entrada, haurà de processar gran part del govern espanyol, en funcions, per estar vinculat al terrorisme d'Estat en forma d'hereus del cop d'Estat. Els socialistes, també haurien de vigilar, per la seva simpatia amb membres dels GAL i també s'hauria d'empresonar a tots aquells que fan apologia del terrorisme contra el poble català via xarxes socials.
El que m'indigna més però, és que passant-se de la ratlla només ho faci per un tipus de violència, posats a fer disbarats i a empresonar artistes -potser amb poques llums i sense gaires musses que els il·luminin- se'ls podria també acusar per fer apologia de la violació o bé per malparlar de l'església, malgrat en aquest cas sabem que durant el franquisme certes monges robaven nens acabats de néixer i els donaven a afectes al règim. 
El problema és que en aquest Estat, l'existència d'ETA és necessària per alguns perquè els dóna rèdits electorals i l'usen cada cop que tenen dificultats i els serveix per tapar-se les vergonyes. Qui sap si aquest rebombori no és per diluir i desviar l'atenció pública dels casos de corrupció de la casa reial o el Partit popular a València o els ERES d'Andalusia o qui sap si és per atacar un Ajuntament de Madrid massa d'esquerres. El que està clar és que si no hagués existit ETA o bé la nació catalana, se'ls haurien hagut d'inventar per tapar amb ells les seves corrupteles, màfies, excessos i animadversions. 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per què molestar-te a tapar una vergonya quan pots optar per senyar amb el dit un altre cosa?.

xavier pujol ha dit...

A la revista El Temps (apareix en portada) avisen que Mein Kampf, el llibre escrit per Adolf Hitler, torna a estar a la venda.
Això sí que és apologia del terrorisme! I a més comprovat.
És això que dius de la doble vara de mesura...