dimecres, 13 de maig del 2015

Moianès radioactiu!

Fa mesos que dura. Fa mesos que aquí a sota, al clot i que no se m'ofenguin els monistrolencs, tenim un focus de contaminació. Ja fa temps que ho vaig comentar.  Arran del robatori de les bigues de ferro de l'antiga fàbrica de Cal Clarassó, la uralita i altres materials altament tòxics van quedar escampats per tot arreu. Primer en esfondrar-se la teulada i després per les ventades i les pluges. L'entorn de la fàbrica és un niu de merda. Una espècie d'esponja groga, fins a cert punt agradable a la vista, s'escampa pels vorals de la carretera i el que és pitjor, a la llera del riu. Una catifa groga que tot ho cobreix.
Els propietaris, SAREB, l'Institut Català de Finances i el BBVA, han anat donant allargues a tothom quan se'ls reclamava que ho netegessin i ara, mesos després, estem parlant de les ventades del desembre, amb una proposta de sanció de l'ajuntament de Monistrol, encara estem com el primer dia. Bé, pitjor. Perquè van començar a fer la neteja però sense les mesures de protecció que requereix manipular aquest tipus de residus i per tant, varen haver de plegar. Allà hi trobareu de tot. A més de residus que contenen amiant i materials amb fibra de vidre, hi ha detectors de fum que són de dèbil, però ho són, de dèbil radioactivitat. Sí senyor. D'aquells que tenen aquell símbol a l'envàs que només coneixem per les pel·lícules ianquis.
Ara s'acosten eleccions. Ereccions per alguns i veient-se necessitats d'atenció sembla que alguns es mobilitzen, però no massa i massa tard potser. Des del poble no es fa massa escarafalls, la fàbrica queda lluny, el riu més. Des de Calders, receptacle natural de totes les deixalles que s'avoquen al riu conca amunt, tampoc es valora. Sembla que és com quan marxa la llum, és d'ells. Però el fet contrastat és que a la nova comarca del Moianès, encara amb el precinte i l'olor d'acabat de pintar, ja tenim un indret fosc i brut i sembla que pocs, per no dir ningú, hi veuen inconvenient en deixar que els propietaris visquin tranquils mentre ens emmerden el territori. Com deia el bon Ibáñez, poderoso caballero don dinero o com diuen els Amics de les Arts, aquí, la merda se'ns menja...


Documents públics referents a la colònia Cal Clarassó ...