dilluns, 18 de maig del 2015

La tria a les municipals

Hi ha qui diu que a les eleccions municipals, això del candidat de dretes o d'esquerres no és del tot important, que el que és important és la persona. El cap de llista. Que de fet, als pobles i ciutats, la política és una cosa més de tarannàs i que no és el mateix que a nivell nacional i que un polític d'un partit conservador pot oferir polítiques progressistes i que...  i un be negre amb potes rosses.
De fet a nivell municipal es prenen les primeres decisions que configuren el país i aquell que té un tarannà conservador, impregna la política municipal d'aquest tarannà i per extensió l'escampa pel país. Per exemple molt probablement avorrirà les assemblees i les decisions consensuades i veurà amb més bons ulls un funcionament piramidal i jeràrquic, on totes les decisions passin exclusivament per ell. Els seus companys de partit seran subordinats, així com els que li han donat suport fins a aconseguir l'alcaldia. A més no tolerarà la crítica, perquè aquesta qüestiona el seu lideratge i fa trontollar la seva supremacia a base de dubtes i qüestions i per tant, tot acte de crítica serà perseguit i anorreat per tots els mitjans possibles, fent servir, si cal, la institució que hauria de servir a tothom en benefici propi. De transparència, poca, la que li sembli adequada i quan li sembli.
A més a més, en general respectarà de manera fidel certs grups de poder i mai se li ocorrerà exigir als poderosos, sobretot a l'hora de sancionar-los, multinacionals per exemple, el mateix que a la resta de vilatans, pel seu poder econòmic i pel pretès respecte entre personatges afins. També és possible que es condonin impostos a aquells que més tenen perquè l'impost és elevat, malgrat estigui d'acord amb el que es té. Fins i tot convertirà la justícia social, el fet d'oferir uns serveis justos per a tothom, tot intentant eliminar les desigualtats des de les primeres institucions, en quelcom gairebé equiparable a la caritat, esperant que els serveis que ha d'oferir obligatòriament un ajuntament de manera natural i espontània a aquells que ho necessitin, en quelcom lloable i meritori.
Diuen que a les municipals això de dretes i esquerres no compta. Que de fet el que importa és la persona, però si voteu, ja sigui per desconeixement ja sigui per elecció un líder conservador, l'experiència ens diu que no heu d'esperar polítiques progressistes sinó polítiques basades en el classisme, l'amiguisme, el clientelisme i el personalisme.