dimarts, 3 de desembre del 2013

Una empresa per obviar. Traxxel s.l.

Millor aquest gel...
Avui llegia, perquè m'ho ha passat un amic, que una empresa ubicada a Sant Vicenç, Traxxel s.l., una empresa que es dedica a fabricar màquines per fer gel, ha rebutjat el currículum d'una noia perquè aquest era escrit en català. L'argument és que com que és una empresa espanyola que ven a Espanya i a altres racons de món, no els interessa algú que parli català.
De Sant Vicenç de Castellet, al Bages. I deixeu-me fer un parèntesis. Segurament molts coneixeu Sant Vicenç de Castellet per fets desagradables com els d'uns feixistes obtusos que varen atacar una carnisseria islàmica fa anys o bé per altres titulars més actuals prop de Manresa. Déu n'hi do. Però aquestes capçaleres cridaneres no són la realitat de Sant Vicenç. No és la fotografia del poble. Tot poble té la seva morralla, la seva escòria, el seu rebuig i Sant Vicenç també.
Sant Vicenç sobretot és un poble variat, on hi ha de tot, que ha acollit molta immigració ja que està molt ben comunicat -dues línies de tren, autopista i carreteres a tocar-, i gairebé tota aquesta immigració que ha acollit s'ha integrat i ha fet seu el país participant-hi activament i la gent del poble, la majoria, ha respectat i congeniat amb els nouvinguts, només faltaria. El poble té un ric teixit associatiu, dinàmic, viu, alegre, variat i implicat. Possiblement és una de les coses més visibles d'aquest poble, l'empenta de la seva gent, la seva implicació, el seu criteri i el seu bon cor, i tot això fa que personatges com els que assaltaren aquella botiga o altres sortides de to recents, que desgraciadament li donen mal nom al poble, siguin anecdòtiques. Puntuals. Residuals. Censurables i criticables, però mínimes. Taques que qualsevol poble ha de suportar, però que no representen la realitat, el conjunt. La convivència és exemplar. Per cert que el líder d'aquells animals que assaltaren la botiga està a l'exèrcit, tampoc és d'estranyar, i fins i tot, té conya l'assumpte, va anar en missions humanitàries a països de l'Orient Mitjà. Quin valor. Viva las fuerzas armadas! Ja ho veus, els perseguia a Sant Vicenç i després ens volen fer creure que els ajudava, armat i sense control a casa seva. Quines penques.
Bé, tornant al tema i deixant el bonic calidoscopi que és Sant Vicenç, només puc dir que l'empresa aquesta, Traxxel, és el que és perquè és una empresa portada per algú que deu ser curt de mires, obtús, ignorant, carregat de prejudicis i amb un sentiment d'inferioritat important i la ubicació, el poble, només és casual. De malastrugança pel poble, quina llàstima. Pel que deia, per les comunicacions, la forta oferta d'habitatge, els serveis... però com deia abans, tot poble té les seves tares i penes i Traxxel s.l. n'és una.