dimecres, 29 de juliol del 2015

Impost revolucionari

És ben sabut per tothom que els ajuntaments tenen dificultats de liquiditat i que han de trobar maneres enginyoses per tal de fer créixer les arques municipals. Alguns ofereixen serveis com pot ser la recollida de poda, altres, s'apunten al carro de fer pagar fum. Pagar per un servei inexistent o bé que abans era gratuït, això sí, embolcallat amb el paper del bé comú.
Fa uns mesos vaig anar a la bella vila de Sitges, coneguda per la seva hospitalitat i les platges amb sorra a l'època d'estiu. Després de donar força voltes, pensava que trobaria més aparcament, vaig aconseguir encabir el cotxe en un forat. Zona blava n'hi diuen. Però com que mai he entès perquè cal pagar per aparcar, no ho vaig fer. Grasso error! Com abella atreta per la mel, un personatge apàtic i acalorat em va posar una recepta. Un impost. En no abonar a l'acte l'impost i acatar la normativa vigent, amb les facilitats que t'oferien -més que un organisme municipal semblava una oferta del Carrefour- dies després em va arribar a casa, amb recàrrecs generosos, la multa.
Avui, després de resistir-me, l'he anat a pagar, però segueixo tenint aquell malestar a la panxa de quan t'acaben d'atracar i a sobre amb l'agreujant de que és un organisme públic. És cert que parlen d'estudis, que tenen ells i mai ensenyen, que diuen que pagar ajuda a la mobilitat i afavoreix que hi hagi aparcament. No ho sé. No ho veig clar. Fins i tot a viles desertes on les places abunden ara hi posen zones blaves i això em fa pensar que és per negoci.
D'altra banda es paga per un no servei, bàsicament perquè no et multin, perquè en cas que et robin o et malmetin el cotxe, aquell personatge amb gorra de policia però amb caminar arrossegat, se'n desentén i et diu que res, que això no entra en la quota. Vaja, que de la màniga, i aquí cal felicitar a la majoria de consistoris de tots els colors, es van treure un impost revolucionari i d'aquesta manera quadren uns números deprimits sense oferir res. És com aquell impost tan criticat que vol fer l'Estat, aquell impost al sol. Aquest és un altre impost al sòl. Cap servei ofert, però a pagar.