divendres, 18 de maig del 2018

Tornant de Prada

Fa poc que he arribat a casa. Arribo de passar tres dies d'intercanvi amb els infants de Prada de Conflent, de la Bressola.
Fa uns mesos van venir ells aquí, ara hi hem anat nosaltres. Tot el dia fent activitats conjuntes, que si el forn solar de Montlluís, que si Sant Miquel de Cuixà... i altres propostes engrescadores i a la tarda, després d'escola, els infants marxen cap a casa de les famílies. A conviure amb els companys de Prada. A ser un més de la família. És una experiència molt especial. Infants del nord i del sud de Catalunya convivint. Aprenent els uns dels altres perquè malgrat ser un sol poble, tenim maneres de fer un xic diferents. Hi ha dinàmiques diferents, però també d'iguals i vivint plegats, descobrim que tenim molt en comú i que allò que ens diferencia són detalls. Alguns que ens semblen grans, d'altres petits, però tots són de forma i no pas de contingut i tots són superables.
Fer un intercanvi és aprendre. Aprendre vivint en primera persona i no només parlo de conèixer el territori o la unitat de la llengua, que també, sinó aprendre a conviure i alhora a créixer com a persones, perquè passar uns dies amb una família diferent, esdevé un aprenentatge de vida. Un repte personal que ens ajuda o qui sap si obliga a desplegar totes les eines que tenim per a relacionar-nos, per a moure'ns socialment i que potser mai hem usat plenament i és un aprenentatge que, acompanyats pels mestres i les famílies, esdevé molt ric. Potser un que ens marcarà molt, qui ho sap.
Com a mestre que ha passat per la Bressola, o potser per això, en sóc un ferm defensor, tot i que sempre marxes amb els dits creuats per tal que tot funcioni. Sé que ho tenim tot a favor. Al nord ens acullen els que considero la meva família del nord, però també tens clar que els que faran el treball més important seran els infants, i els mestres, a part de facilitar les condicions hi som per acompanyar, esperonar, vetllar... I el fet que no depengui tot d'uns, que no ho controlis tot, fa que també sigui intens pels mestres. Especial. I ric, molt ric i intens perquè ho vius en primera persona.
Avui hem tornat i de nou se'm confirma que per molts motius és una gran experiència pels infants i que cal mantenir i mimar.