diumenge, 8 de juny del 2025

Puig de Fontlletera (2.581 m.), Puig de Mantinell (2.566 m.), Puig de la Canal Mala (2.558 m.) i Pastuira o Puig de les Borregues (2.675 m.)


Després d'uns mesos a dic sec, aquest matí he tornat a trepitjar els Pirineus amb la Gise. Una fam de muntanya em rosegava i més després d'una setmana a Menorca de viatge de final d'etapa.
Ahir vam anar a dormir passat Tregurà i aquest matí hem sortit caminant des de la Collada de Fontlletera. Hem pres la pista que puja suaument fins al coll de Tres pics. 




Des d'allà hem enfilat cap al primer cim, el Fontlletera (2.581 m.). Feia un dia clar, tot i que per sota nostre s'estenia un mar de boira que no acabava de saltar cap a la vall a on estàvem. 
Després d'aquest, hem anat carenejant tot fent el Mantinell (2.566 m.) i el Puig de la Canal Mala (2.558 m.). És una caminada suau i agradable, amb bones vistes cap a l'olla de Núria, des del Puigmal fins al Gra de Fajol, passant, és clar, per tots els cims; pic del Segre, Torreneules, Noufonts, Noucreus, Gegant, Infern, Bastiments... Una panoràmica espectacular i a sota, al final del camí dels enginyers, el Coma de Vaca. 




Des del Puig de la Canal Mala hem hagut de baixat un xic per poder enfilar el darrer cim, el Pastuira o Puig de les Borregues (2.675 m.). Tota l'estona hem anat veient com la nuvolada xocava amb les parets d'aquests cims per la banda sud i no era capaç de saltar de vall. Sobre nostre un sol lluent i això sí, un vent fort que colpejava la boirina i la feia recular. 


Ha estat una sortida ben agradable, gaudint del dia i la companyia. 

diumenge, 18 de maig del 2025

Buscant el lloc ideal

Poc a poc em puc fer un mapa mental de Calders amb els diferents animals que viuen a prop de casa. 
Al principi hi vaig posar una mica d'esquer, restes de menjar, per veure què passava, però ara, intento cercar llocs de pas. Camins fresats per on trobo rastres d'animals, com petjades o latrines, i punts d'aigua. 
Ara bé, amb les intenses pluges dels darrers dies, la veritat és que als animals no els cal cercar aquestes reserves d'aigua per poder sadollar la set. Troben aigua arreu i els bassiols, no estan plens de petjades d'animals. 
Tot i això, en un d'aquests punts d'aigua, cap a baix al Cargolaire, vaig poder fotografiar un cabirol i un senglar. De senglars ja n'he vist força i he pogut veure que eren animals diferents. Un cop una família i aquest, un de jove solitari. 



En un altre punt d'aigua, aquest cap a les Esmiloses, vaig poder enxampar una geneta. És un animal molt esquiu. Solitari i que viu a llocs plens de vegetació. Ara bé, el punt d'aigua va ser la clau. 

Prop de casa, també vaig veure, a més dels que ja vaig mostrar fa uns dies, vàries guineus i un eriçó. De fet les guineus passaven a hores diferents i vaig haver de mirar-m'ho força per veure que no era la mateixa. 

dissabte, 26 d’abril del 2025

Cuques de llum

Baixant pel corriol del pou de glaç, sortint des del mirador, el camí va fent giragonses enmig de pins joves i tendres. De cop, arriba un moment que el corriol és creuat per un camí més ample, que el talla per anar cap a sota el Cargolaire, una paret dreta i escarpada que fa les delícies dels escaladors. 
Si no fem cas a aquest reclam i seguim avall, cap al pou de glaç, després de força revolts per un camí sec i amb algun fòssil amagat, ja sense massa pins que ens acompanyin, arribarem a un tros obac. És fàcil de trobar. Passarem de la xafogor d’estiu a una frescor agradable. Notarem a flor de pell que quelcom ha canviat i si és un dia calorós, quan hi arribem un calfred ens recorrerà l’espinada. És un tros humit on la fetgera treu el nas i a vegades, no sempre, les violetes l’acompanyen. També veureu que el trepig és més dolç, ja no és aquell caminar polsegós i feixuc, i el verd guanya espai, mentre les passes esdevenen flonges. Enrere quedarà el ziu-ziu de la cigala, que de cop emmudeix o qui sap si és per l’espessor dels arbres que allà hi ha que es deixa de sentir i ja només se sent l’aigua que davalla uns metres més avall i el fullatge que es mou empès pel vent acanalat. 


Doncs és aquí, que fa molts anys varen construir un pou de glaç, fent un forat a terra ben profund per guardar el gel que portaven de lluny i el que es feia les nits gèlides d’hivern sobre el riu. La gent hi posava capa rere cap, una de gel i una de palla i el pou s’omplia i el gel esperava pacientment a la fondalada a ser usat. D’aquella època només en queden les parets dretes i fermes que delimiten el pou i una entrada tancada amb una tanca per evitar que tafaners inconscients o infants aventurers caiguin al seu fons. És aquí, que a les nits d’estiu, no totes, només aquelles que el vent no bufa, cosa rara a Calders, i la lluna és plena, surten del fons uns puntets brillants. Unes petites lluernes que s’alcen tentinejant a poc a poc. Sense presses, alçant-se espasmòdicament fins a desaparèixer carena enllà. 
Diu la gent de la contrada, quan les veu pel poble voleiar, que són cuques de llum. Qui viu a Calders sap que n’és terra d’acollida i així ho relaten alguns contes. De fet, si n’atrapeu una segurament també ho creureu. Diuen, els que ho han vist, que les cuques surten per cercar parella. A veure qui fa la millor llum tot aprofitant la bonança per mostrar-se pletòriques. Però si us hi fixeu bé, veureu que aquestes, que venen del fons del pou, se’n van enllà i de matinada tornen. Surten d’una petita escletxa que hi ha molt avall del pou on després tornen. 
Pots creure-t’ho o no. Pots veure com se’n van i seguir el teu camí o pots mirar de veure què fan. Pocs són els que ho han vist. Menys encara els que ho expliquen. 
Una nit, una d’aquelles que et sents encuriosit i vagarós, vaig decidir veure a on anaven. Així doncs, vaig estirar-me en un llit d’herbes a tocar del pou. Un xic allunyat… i humit també. 
A la nit la percepció del temps canvia. Tot es fa més llarg i els sentits s’alerten. Quan un sentit ja no domina, s’espavilen els altres i és així com, mentre m’esperava, anava sentint tota la xerrameca del bosc. Les granotes, sota el pou, raucar despreocupades en un tros embassat. Els grills encetar el seu concert i el xot, vigilant nocturn, demanar silenci a tots plegats emmurriat. 
De cop, de l’entrada del pou, varen començar a sortir punts de llum. Centenars de punts de llum que s’enfilaven amunt. Potser milers. Voltant pels arbres, resseguint les branques per enfilar cap a la carena. Cap al poble. 
Sense perdre temps, vaig començar a pujar amunt, sempre seguint amb la mirada aquells puntets. Un parell de vegades vaig estar a punt de caure, però tentinejant, vaig poder seguir el camí. El seu vol, malgrat que va sempre endavant, sembla atzarós i va fent ziga-zagues a l'aire per avançar. És un avançar lent, bonic, il·lògic, talment com de papallones. 

Vaig seguir-los fins ben amunt. Però malgrat ser un vol lent, les meves passes no l’atrapaven. Vaig veure com, un cop a la carena, se separaven i cada una prenia una direcció per desaparèixer tot seguit. A on havien anat? Què havia passat? No ho sé pas. En un tancar i obrir d'ulls, havien desaparegut i no sabria dir a on havien anat. 
Una estona després, no sé quant de temps passà, en vaig veure una que davallava altre cop cap al pou. Mirant aquesta no em vaig adonar que de cop i volta, un riu de puntets de llum, sortia del poble i baixava cap al pou. I vaig córrer cap allà. Vaig anar cap al pou, just per veure com les darreres desapareixien al fons d’aquest. 
Al matí, voltant pel poble, vaig mirar de descobrir si algú més ho havia vist. Si havien vist aquell riu de llum sortir de la fondalada i enfilar-se cap al poble, però ningú no en sabia res. De fet, em miraven tot arrufant les celles amb un somriure condescendent. 
La nit següent, la lluna encara m’era favorable, vaig decidir esperar-me al capdamunt de les vies d’escalada. Hi ha una agulla, entre el mirador i l’alzina de l’Erola, que surt de la paret i des d’on es veu tota la vall i la carena, a prop del mas. És una agulla des d’on sembla, si t’arrambes prou, que puguis fer una passa llarga i arribar al castell, saltant per sobre la barraca de Cal Campà i la font Bombal. Un indret màgic. Un mirador natural. 
Des d’allà, tard, molt tard, vaig veure com un riu de llum s’enfilava i s’escampava pel poble. Ara sí, vaig veure que en arribar al poble s’anaven separant i anaven cap a les cases. En arribar a aquestes les voltaven. Anaven i venien i finalment, entraven i aquella llum, desapareixia. 
No recordo massa cosa més, només que els primers raigs de sol em van trobar allà estirat. M’havia quedat ben adormit, arraulit allà a l’agulla. Tenia el cos entumit de passar la nit al ras. M’havia posat ben còmode per esperar el seu retorn, però l’espera s’allargà i a poc a poc, vaig entrar en un son profund. Un son ple de somnis. Aquella nit, va ser com si m’haguessin visitat aquells éssers que feia temps que no hi eren. 
Els somnis són ben estranys. Sense cap motiu, t’uneixen persones i llocs diferents, d’èpoques distants i en aquell moment et sembla ben normal. No sé massa què em va passar, però sí que sé la sensació amb què em vaig despertar. Una sensació de felicitat i tranquil·litat com mai m’havia passat. Havia retrobat éssers estimats amb qui havia tingut llargues converses, posant-nos al dia, mirant-nos en silenci tot gaudint de la nostra presència. 
Estic segur que les lluernes del pou de glaç hi tenien quelcom a veure. Que les llums eren quelcom més que cuques. 
L’endemà hi vaig tornar. I l’altre. I l’altre. Però ja no vaig veure res més. Cap altra nit van sortir puntets de llum del pou de glaç. Potser havia estat sort, potser casualitat o qui sap si ho havia somiat tot. Se’m feia estrany pensar que no havia estat real. Se’m feia estrany pensar que havia estat només un somni. Prefereixo pensar, que aquells puntets de llum, les cuques que veiem per Calders, són les ànimes d’aquells éssers estimats que ja no hi són i que de nit, quan tothom enceta el son, surten per vetllar per nosaltres, per visitar-nos perquè els expliquem com ens va tot i alhora, fer-nos companyia. 
No sé si serà això. No sé ni si tan sols ho vaig viure o ho he imaginat, però m’agrada creure que és real perquè em fa sentir feliç i ara, cada cop que veig una cuca de llum, penso que algú tindrà una visita agradable mentre dormi.

diumenge, 13 d’abril del 2025

Fotografiant animals

Aquests dies que he deixat la càmera de nou a Calders he vist més animals. 
A més dels que ja havia vist, alguns van tornar a sortir, vaig veure senglars. De fet diria que no en sortissin gairebé era una anomalia, ja que arreu es veu remenat per senglars. La primera nit va aparèixer un senglar solitari i més endavant una parella. 

 


L'altre animal que va sortir va ser una fagina. 


Després d'uns dies col·locant la càmera a Calders, sota un grup d'alzines a tocar d'uns esbarzers i entre camps sembrats, vaig decidir canviar d'ubicació. 
Aquesta nit l'he deixat a Mura, a ran de riu i a tocar de la carretera i a prop del bosc. La idea de posar-la a dins del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, em fa presagiar una bona captura. 
De fet tota la nit ha estat activa. 
Primer per una guineu, que ha estat rondant. Se la veu alerta, menjant i com les seves orelles estant amatents. De tant en tant s'atura, diria que és pel pas d'algun cotxe.

   

   

I de matinada apareix una esquerpa fagina, per després, més tard, tornar la guineu. 

 


Veient aquests resultats ja veig un projecte amb els infants fent un seguiment dels animals que apareixen, per tal de fer-ne un seguiment i arribar a fer un cens. 

diumenge, 23 de març del 2025

Fototrampeig

Fa uns dies vaig posar una càmera nocturna a prop de casa. La idea és anar-la provant, a veure què es veu, i més endavant fer algun projecte amb els infants de l'escola. 
Durant uns dies la vaig anar deixant, però ja fos perquè no la col·locava al lloc correcte o bé perquè no la tenia ben configurada, mai enxampava res. 
Ara bé, l'altre dia vaig trobar un indret que em va semblar ideal. Una raconada sota unes alzines, amb el terra remenat per diferents animals i en deixar-la, vaig trobar-me el següent l'endemà.


El primer a aparèixer va ser un pit-roig. 


Després una mallerenga blava.


A la nit, sorpresa, una guineu. 


I ja de matinada, un cabirol.
De fet, a sota l'escola, els agents rurals van posar una càmera amb els infants i allà a més de tot això, també van trobar un teixó, senglars...

diumenge, 16 de març del 2025

Pic de Pessons (2.862 m.)


Ahir vam anar amb el Robert a fer el pic de Pessons (2.862 m.).
Vam anar fins a Grau Roig. Aquest dia, veient les cues que hi havia, vam agafar el túnel del Pas de la Casa i de fet, un encert, perquè si bé val gairebé 8€, t'estalvies fer el port d'Envalira i més encertat aquest dia que nevava.
Vam aparcar al pàrquing de dalt, tot i que ens hagués anat millor el d'abaix i des d'allà vàrem anar a buscar el circuit marcat del Pessons.




De neu, un munt. Mig metre. Varem anar seguint traça fins al bar que hi ha al capdamunt de les pistes i des d'allà, la traça semblava que marxava al Montmalús, per això i com que teníem un track, en un punt ens vàrem desviar, directes a la fondalada. 
Allà vàrem haver d'obrir traça, en diagonal cap a la canal dels Isards i a cercar una traça que es veia. 
Va ser força cansat. La neu, amb els esquís posats, ens arribava a l'alçada dels genolls.
Un cop a la traça i passant ran de cims, vàrem fer fins a la canal. Aquí, al principi patíem, perquè el risc d'allaus era marcat, segons el butlletí era de 3 sobre 5, però no es veien cornises i de fet ja es veien purgues que ho havien deixat net.



Un cop a la canal vàrem anar pujant seguint uns esquiadors que ja eren al capdamunt, però quan vam veure que trempava, ens vam treure els esquís i ens calçàrem els grampons. 
Vam pujar molt bé. Després assolir el cim fou fàcil.
Per baixar vàrem dubtar un mica, però al final vam trobar la ruta fins al coll de Ríbuls i des d'allà, vàrem fer un llarg flanqueig, per no perdre alçada, fins a la pala del coll de Montmalús. De nou obrint traça vàrem assolir el coll i des d'aquí, una gran baixada esquiant fins el cotxe. Primer amb neu pols i després a les pistes.



Fet i debatut, al final vàrem estar gairebé set hores voltant per Andorra, en indrets envoltats de muntanyes blanques, gairebé sempre sols i amb un dia clar i lluminós, però sempre amb l'amenaça de canvi de temps a sobre.

dissabte, 1 de març del 2025

Corredor Vermicell

Avui hem anat amb el Roger, la Cristina i el Robert a fer el corredor Vermicell al Cambra d'Ase. És un corredor de 250 m. de desnivell amb trams d'entre 30º i 45º. 


Hem sortit des de l'estació d'esquí d'Eina i hem anat enfilant per les pistes direcció al Pla del Cambra d'Ase. Hem fet alguna marrada, ja que tot i tenir l'itinerari m'he refiat de la memòria i hem tallat pistes amunt, però aquell camí portava al llom, per sobre la Vermicell. Hem hagut de desfer algun tram de camí fins a trobar bé l'itinerari.
Hem anat pujant bé amb esquís, tot i que un cop hem deixat les pistes ja ens hem trobat algun tram gelat i rocós i ja ens els hem tret. 
Des del pla ens hem desviat cap al corredor. El primer tram és ample i va trempant ràpid, fins que s'encaixona i agafa desnivell. La neu a dins de la canal era abundosa. No estava glaçada i es pujava bé. En algun tram es feien esglaons amb la traça, tot i que en d'altres, aquests es desmuntaven. Hem pujat molt bé fins al capdamunt, on, a la sortida, hi havia menys neu i era un tram de pedra solta i gel. Aquest tram arriba als 50º. Aquí hem hagut de mirar-nos-hi un xic més, però hem sortit bé.




Un cop a dalt i veient que la boira avançava, hem decidit baixar pel llom i no anar a buscar la canal central. De fet ja ens han dit que no es podia esquiar, massa pelada. 
Hem baixat pel llom fins a trobar les pistes d'esquí i hem pogut gaudir d'una bona baixada esquiant.
Ha estat una sortida ben divertida, amb força desnivell, uns 1.200 metres i uns 9 km de recorregut.